Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasbo dömd för grov förskingring - försnillade nästan en kvarts miljon av åldring

Från 2018
Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.
Bildtext Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo gav sin dom på onsdagen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

En 70-årig Pargasbo har varit intressebevakare för en äldre dam, men istället för att sköta hennes ärenden och förmögenhet så har han i praktiken tömt hennes konto.

Omedelbart efter att mannen utsetts till intressebevakare hade han börjat föra över damens pengar till sitt eget konto. Under mindre än tre månader överförde han 225 857,50 euro.

Mannen uppger att han ville placera pengarna så att de skulle ge avkastning. Tyvärr har placeringarna misslyckats, vilket ledde till att han inte kunde betala tillbaka lånen

Egentliga Finlands tingsrätt ansåg att det handlade om grov förskingring och dömde mannen till villkorligt fängelse i 1 år 10 månader.

Borde egentligen varit ovillkorligt straff

Rätten anser att straffet egentligen borde vara närmare två år och ovillkorligt, eftersom det är fråga om en så stor summa.

Men mannen har inte tidigare dömts till fängelsestraff för liknande ekonomiska brott, så därför är ett rättvist straff lite kortare och villkorligt, anser rätten.

Istället måste mannen förutom sitt fängelsestraff också göra 80 timmar samhällstjänst, vilket mannen har gått med på.

Den äldre damen har hunnit dö, men Pargasbon ska till dödsboet betala tillbaka det som han olovligen har tagit, minskat med hans egen arvslott.

Dessutom ska han ersätta dödsboets rättegångskostnader.

Diskussion om artikeln