Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Namn, kön, etnicitet och ålder ska inte spela roll då Helsingfors rekryterar: "Större chans att bli kallad till intervju"

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 15:08.
Malin Gustafsson.
Bildtext Malin Gustavsson är likabehandlingskonsult på Ekvalita.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vi behöver utmana våra egna fördomar och helt omprogrammera oss – och därför behövs anonym rekrytering. Det säger likabehandlingskonsult Malin Gustavsson.

Helsingfors stadsstyrelse behandlar en motion om att införa anonym rekrytering när ny personal rekryteras till stadens förvaltning. Staden har för ett par år sedan testat anonym rekrytering inom den tidigare Ungdomscentralen.

Anonym rekrytering innebär att man i en arbetsansökan döljer sådana uppgifter om den sökande som kan påverka rekryteraren, till exempel namn, kön, hemadress och modersmål.

- Med anonym rekrytering kommer vi bort från maggropskänslan, vi förstår kanske inte alltid hur mycket den styr. När rekryteringen är anonym så får vi tillgång till den pool av människor som faktiskt finns där utan att det blir hinder på vägen, säger Gustavsson.

Människor som vanligtvis inte skulle få en chans att komma till en arbetsintervju får nu möjlighet att faktiskt visa sin kompetens

Trots att anonymiteten tar slut vid intervjutillfället så menar Gustavsson att den anonyma rekryteringen räcker för att hindra förutfattade meningar från att påverka rekryteringen.

- Det räcker på så sätt att människor som vanligtvis inte skulle få en chans att komma till en arbetsintervju nu får möjlighet att faktiskt visa sin kompetens.

Arbetslös söker jobb via tidning
Bildtext Den anonyma rekryteringen handlar om att inte sortera bort kompetens på grund av fördomar, säger Gustavsson.
Bild: Martti Juntunen

- Sedan behöver processen förstås fortsätta: Vem sitter med på intervjun, ställs exakt samma frågor till de sökande och ställer man de relevanta frågorna, säger Gustavsson.

Kompetensen avgör också i anonym rekrytering

Bara anonym rekrytering fixar förstås inte problem med en ojämlik rekrytering – det krävs mer arbete än bara anonymisering.

- En del förespråkar frågeformulär där intervjufrågorna redan ställs framom anonym rekrytering, istället för att titta på cv eller utbildning. Det är inte alltid de krävs, utan det är andra kompetenser som efterfrågas.

Också då det inte finns en enda kvinna på en arbetsplats så ska man inte få jobbet för att man är kvinna

- Också uppgifter om utbildning och erfarenhet kan ju ge vissa fördelar i ansökningsprocessen, till exempel att man jobbat för ett visst företag. Men tidigare arbetsgivare säger egentligen inget om hur man presterat där.

Den anonyma rekryteringen kan också gå åt fel håll, säger Gustavsson – ibland kan det vara relevant att veta till exempel kön när det rekryteras till en arbetsplats som är homogen i den aspekten.

- Men: vi ska ju rekrytera på basen av kompetens, inte på basen av kön. Också då det inte finns en enda kvinna på en arbetsplats så ska man inte få jobbet för att man är kvinna. Den anonyma rekryteringen handlar om att inte sortera bort kompetens på grund av fördomar.

Alla bär på fördomar

Hur vanligt det är att rekrytering påverkas av förutfattade meningar och fördomar är omöjligt att säga exakt – de fall vi känner till är de som kommit till diskriminerings- eller jämställdhetsombudsmannen, och de är bara en liten del av allt som sker, säger Malin Gustavsson.

- Det sker säkert hela tiden. Vi behöver utbildning för att komma åt det, titta igenom vår organisation, vad är det som saknas och hur kan vi jobba med det.

Det behövs bra mjukvara, jag tänker till exempel AI

Hur jobbar man bort något så grundläggande som att göra en första snabb bedömning när man möter en ny människa?

- Genom att bli medveten om vilka saker som just du bär på. De flesta av oss bär till exempel på föreställningar om kön och då behöver vi sätta oss i situationer där vi blir utmanade.

Gustavsson tror i dagsläget inte på en framtid där anonym rekrytering blir onödig. Men metoden behöver utvecklas.

- I dag kan det vara ganska arbetsdrygt eftersom det måste göras manuellt. Det behövs bra mjukvara, jag tänker till exempel AI. Om vi är medvetna så kan vi bygga jättebra grejer som kan hjälpa oss att komma förbi det här.

- Att komma bort från detta kommer ta enorm tid, vi måste lära om oss. När samhället förändras så förändras vi. Men vi kan inte förändras imorgon på basen av hur samhället ser ut i dag.