Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hovkännaren Ebba von Sydow om brittiske prins Charles 70 år – "Han har kallats världens äldsta prao"

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 15:56.
Prins Charles och hans Camilla på väg till Ascot på hästkapplöpningar senaste sommar.
Bildtext Prins Charles fyller 70 år. Här är Charles och hans Camilla på väg till Ascot på hästkapplöpningar senaste sommar.
Bild: imago/Frank Sorge/ All Over Press

Engelsmännen firar stort när tronföljaren - och världens äldsta prao - Charles Philip Arthur George, prins av Wales, i dag fyller 70 år.

– Prins Charles och hans hustru Camilla, hertiginnan av Cornwall, är väldigt populära bland folket. Och ännu mer populära har de blivit efter att Charles börjat få barnbarn.

Ebba von Sydow
Bildtext Ebba von Sydow.
Bild: Ebba von Sydow

Det säger rikssvenska journalisten Ebba Kleberg von Sydow. Hon har varit programledare i tv för många olika kungliga bröllopssändningar, senast när engelske prins Harry och Meghan gifte sig.

– Prins Charles är en speciell karaktär i det engelska kungliga dramat. De är duktiga på skandaler i England, och prinsen har ju haft sin beskärda del genom åren.

Det är mycket tacksamt att göra karikatyr av honom.

Ebba Kleberg von Sydow
Familjen samlad. Prins Charles officiella födelsedagsporträtt.
Bildtext Familjen samlad. Prins Charles officiella födelsedagsporträtt
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det är mycket tacksamt att göra karikatyr av honom. Han har också framstått som kall, stel och väldigt typisk engelsk överklass.

– Men hans vassa kanter har slipats av på senare tid, vilket sägs vara mycket tack vare hustrun Camilla. Han har visat fler sidor av sig själv än den stela överklasskille som var gift med Diana och han har också gett flera öppenhjärtliga intervjuer.

Så unga. Prins Charles och prinsessan Diana, 1985.
Bildtext Så unga. Prins Charles och prinsessan Diana, 1985.
Bild: Copyright � Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

Tv-serien The Crown har, enligt Ebba Kleberg von Sydow, bidragit till att ge folk en annan syn på prinsen och hans speciella uppväxt och uppfostran.

Vad fyller prins Charles sina dagar med?

Även om prins Charles aldrig riktigt fått ta plats, eftersom mamma drottning Elisabeth, 92 år, inte har några som helst planer på att dra sig tillbaka, så är han en mycket hårt arbetande person, enligt von Sydow.

Prins Charles arbetar hårt, och om inte annat så tror jag att hans mamma ser till att han gör det.

– Till arbetet hör att skaka händer, inviga utställningar, möta människor och lyfta fram behjärtansvärda samhällsprojekt. Prins Charles arbetar hårt, och om inte annat så tror jag att hans mamma ser till att han gör det. Hon är noga med att familjen, med de privilegier den har, ska uträtta något och vara plikttrogna.

Prins Charles har också ett starkt engagemang och brinner för mat, ekologisk odling och jordbruk. Han är påläst och insatt. Han har också sin konstnärliga sida där han arbetat i spännande projekt kring integration och konst, tillsammans med nyanlända flyktingar.

Hur ser prins Charles på sitt liv som den evige kronprinsen?

– Det är en speciell sits prins Charles hamnat i. Men han har ändå i dag lyckats hitta sin roll och blir mer och mer frispråkig.

Beatrix av Holland och Juan Carlos av Spanien har abdikerat till förmån för sina söner. Ebba Kleberg von Sydow tror inte det finns någon möjlighet att drottning Elisabeth skulle göra något motsvarande.

Prins Charles när han fyllde 60 år.
Bildtext När prins Charles fyllde 60 år poserade han i vackert röd uniform.

– Hon ser inte ut att ha några som helst planer på att trappa ner. Lite liknande situation råder också i Sverige, där kung Carl Gustaf inte heller har några planer på att räcka över stafettpinnen till den fyrtioettåriga konprinsessan Victoria.

Jag skulle ge honom en dag i livet då han inte behövde vara kronprins, utan bara fick vara Charlie.

Men Ebba Kleberg von Sydow tror ändå att prins Charles på något sätt anpassat sig till sin situation och att han är en ganska glad sjuttioåring. Vad skulle hon då vilja ge prins Charles i present på 70-årsdagen?

- Jag skulle ge honom en dag i livet då han inte behövde vara kronprins, utan bara fick vara Charlie. Då skulle han få stiga upp på morgonen och göra sin egen ostsmörgås, fara på jobb och luncha med jobbarkompisarna – utan minsta lilla planering. Det tror jag vore spännande för honom.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln