Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels försvarsminister Lieberman avgår i protest mot Netanyahus Gazapolitik - och hans parti lämnar regeringen

Från 2018
Palestinier trampar på en bild som föreställer Avigdor Lieberman
Bildtext Palestinier trampar på en bild som föreställer Avigdor Lieberman
Bild: AFP / Lehtikuva

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman har abrupt avgått i protest mot att Israel har gått med på ett eldupphör med militanta palestinier i Gaza. Lieberman kallar det för ”regeringens kapitulation för Hamas terror”, och säger att han inte längre kan stöda en sådan regering.

Också Liebermans högernationalistiska parti Beitenu (”Israel vårt hem”) kommer att lämna regeringen.

Avigdor Lieberman kritiserar det israeliska säkerhetskabinettets beslut att gå med på ett eldupphör i Gaza. Eldupphöret följde på flera dagar av upptrappat våld i Gazaområdet.

Också den israeliska militären hade förordat eldupphör.

Avigdor Lieberman
Bildtext Avigdor Lieberman 14.11.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Liebermann och en annan partiledare, Naftali Bennet, reserverade sig mot säkerhetskabinettet beslut att backa från striderna och gå med på eldupphör.

Både Lieberman och Bennet krävde en betydligt kraftigare israelisk reaktion på de intensiva raketattacker som Hamas har riktat mot mål i Israel.

Netanyahu har försvarat sitt beslut med att han är mån om Israels säkerhet och att det handlar om en större helhet.

Ett slag mot regeringen - valet tidigareläggs?

Försvarsminister Liebermans avgång är ett klart slag mot Netanyahus koalitionsregering och leder till spekulationer om nyval.

Regeringen har en mycket knapp majoritet i Knesset (61 av 120 mandat) utan Liebermans högernationalistiska parti, och antas inte ha någon chans att klara sig fram till nästa val som enligt planerna ska hållas i november 2019.

En annan partiledare, Naftali Bennet - ytterligare en av Netanyahus rivaler - har redan meddelat att om han inte utses till försvarsminister så kommer också hans parti att lämna regeringskoalitionen.

Och då är nyval troligen snart förestående.

Netanyahu har valt att följa sin egen linje

Lieberman ogillar också premiärminister Netanyhaus beslut att skicka pengar till Gaza. Netanyahu har troligen hoppats på att ekonomisk belöning kan få Hamas att sluta skjuta raketer mot Israel.

Netanyahu har via Qatar låtit föra in pengar till Gaza så att löner kan betalas ut till offentligt anställda inom Hamas.

Också Gazas elkraftverk har fått tillgång till bränsle tack vare Israel - vilket välkomnas stort bland palestinierna i Gaza.

Hamas kan dock härmed befästa sin makt i Gaza vilket i sin tur kan leda till problem för palestiniernas president Mahmoud Abbas och andra palestinier som ser Hamas som en politisk fiende.

Benjamin Netanyahu
Bildtext premiärminister Benjamin Netanyahu
Bild: EPA

Nedräkning för Netanyahu?

Liebermans avgång träder i kraft inom 48 timmar efter beskedet och Netnayahu tar nu tillfälligt över försvarsministerportföljen.

För närvarande är premiärminister Netanyahu också Israels utrikesminister.

Netanyahu har också bland sina egna utsatts för hård kritik för att ha gått med på ett eldupphör med Hamas.

Kritik kommer också från de invånare som bor i städer i södra Israel som drabbats av Hamas raketattacker - städer där Netanyahus styrande parti Likud traditionellt har ett starkt fäste.

Blockaden mot Gaza har ödelagt områdets ekonomi

Hamas har sedan mars mer eller mindre varje vecka ordnat demonstrationer vid gränsen i ett försök att få den israelisk-egyptiska blockaden av Gaza hävd.

Blockaden mot Gaza infördes efter att den islamistiska rörelsen Hamas tog över kontrollen av Gazaemsan år 2007.

Blockaden har ödelagt Gazas ekonomi.

Israel har vägrat att häva blockaden om inte Hamas lägger ner sina vapen.

Varje vecka dyker det upp demonstranter i Gaza vid staketet mot Israel. De kastar brandbomber och handgranater, och bränner bildäck.

Israeliska prickskyttar har å sin sida dödat ungefär 170 människor - de flesta av dem obeväpnade. Israel hävdar sin rätt att försvara sitt gränsområde mot attacker.

Israel har dock kritiserats kraftigt internationellt eftersom många obeväpnade människor har skjutits ihjäl.

Källor: AP, Reuters, SR

Diskussion om artikeln