Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen avstängning för Pärmäkoski – kom undan med en skriftlig varning

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 18:42.
Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski får tävla som normalt.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Krista Pärmäkoski straffas inte för sitt agerande i finska cupen då hon släppte två åkare förbi sig på upploppet. Skidförbundet har ändå gett henne en skriftlig varning.

Pärmäkoski var på väg mot en klar kvartsfinalsseger i sprinttävling i den finska cupen på söndagen. Hon hade ändå redan bestämt sig för att avbryta tävlingen så hon släppte två åkare förbi sig på upploppet.

Efter tävlingen fick Pärmäkoskis agerande en hel del kritik och ärendet diskuterades i media från resultatfixnings- och vadslagningsperspektiv. I skidförbundets regler står det också att idrottare i tävlingssituationer ska försöka uppnå bästa möjliga resultat.

Pärmäkoski riskerade att bli avstängd men förbundet bestämde på onsdagen att det räcker med en skriftlig varning.

– Pärmäkoskis agerande skadade inte andra idrottare och hon tjänade inget på det själv heller. Det handlade mer om obetänksamhet än om avsiktlighet, konstaterar skidförbundet i sitt pressmeddelande.

Pärmäkoski själv blev överraskad av uppståndelsen.

– Jag hade inte väntat mig att det skulle bli ett sådant rabalder. Men man lär sig av sina misstag. Jag tänker inte hamna i en likadan situation igen, kommenterade Pärmäkoski.

Skidförbundet meddelade också att reglerna kommer att granskas.

– Vi kommer att granska och uppdatera regeln. Vi kommer också att dela ut mer information åt idrottarna så att de är bättre medvetna om reglerna kring tävlingsmanipulation, berättar verksamhetsledaren Mika Kulmala.

Diskussion om artikeln