Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mari från Haapajärvi körde 150 kilometer för att föda i Karleby – 300 fler bebisar kan födas i staden nästa år

Från 2018
Uppdaterad 15.11.2018 12:00.
Bebis på Mellersta Österbottens centalsjukhus.
Bildtext Allt fler bebisar kommer att födas i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Nästa år kan antalet förlossningar på centralsjukhuset i Karleby (MÖCS) öka med flera hundra. Orsaken är att BB i Oulainen stänger och 300-400 mammor väntas välja Karleby i stället för universitetssjukhuset i Uleåborg.

I dagsläget föds omkring 1500 barn varje år på sjukhuset i Karleby. Några hundra till är rätt mycket, enligt överläkare Charlotta Frostdahl vid kvinnokliniken.

- Det är kanske större skillnad än man först tänker. Om det skulle fördela sig jämnt över året så är det en per dag, men det gör ju inte det, så det är en märkbar förändring.

Många bebisar i januari

Senast förra veckan var det fullt på alla förlossningssalar och på hela avdelningen i Karleby, men läget varierar stort.

Januari har hittills i år varit den brådaste månaden då 143 barn föddes på MÖCS. Februari var å andra sidan den lugnaste och den enda månaden då under 100 barn (97) föddes.

Ser man på hela året är beläggningen på avdelningen 60 procent. I dagsläget finns sex förlossningssalar i Karleby, men de ska snart bli sju.

- Det är förhållandevis många salar.

Överläkare Charlotta Frostdahl
Bildtext Charlotta Frostdahl.
Bild: Yle/Carolina Järn

Frostdahl berättar att någon gång då det har varit bråttom har man skött förlossningen i ett vanligt mottagningsrum.

- Om en föderska kommer och babyn nästan föds genast, så har vi den möjligheten.

Men eftersom det vanligen finns lediga förlossningssalar så har mammorna hittills ofta fått komma till salen i ett tidigt skede av förlossningen.

- Har vi en större mängd blir det kanske att man sköter mammorna på avdelningen och flyttar dem till förlossningssalen i ett senare skede.

Storleken talar för Karleby

Från Oulainen är det drygt 100 km både till Uleåborg och till Karleby. I fjol hade man kring 900 födslar på sjukhuset där.

I Karleby räknar man med att föräldrar som har närmare till Karleby, till exempel från Kalajoki och Himango, väljer att åka söderut.

- Vi utgår från att de som finns på norra sidan om Oulainen väljer Uleåborg.

Har Karleby några fördelar jämfört med Uleåborg?

- Oulainen har varit ett mindre sjukhus, de har haft vattenförlossningar länge och marknadsfört sig med att de har naturliga födslar och låg kejsnarsnittfrekvens. Så det blir intressant att se om det finns en grupp som tänker att Karleby är större än Oulainen, men ändå ett litet sjukhus jämfört med ett universitetssjukhus.

På universitetssjukhuset i Uleåborg föddes ifjol 3500 barn.

- En del patienter uppfattar universitetssjukhusen som väldigt stora och inte lika nära patienten, säger Frostdahl.

Förlossningen på Mellersta Österbottens centralsjukhus.
Bildtext Förlossningsavdelningen på Mellersta Österbottens centralsjukhus.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Mamma från Haapajärvi valde Karleby

Mari Nybacka från Haapajärvi har nästan 150 km till BB i Karleby. Där födde hon i fjol en flicka och i måndags kom familjens andra flicka till världen, också hon i Karleby.

- Det är jättebra service här, oavsett om det är lugnt eller bråttom får man alltid hjälp.

Den här gången är hon ensam i sitt rum på avdelningen och hon berömmer också personalen för att de tar babyn så man får sova i lugn och ro ibland.

Det är 150 km till Karleby och 170 till Uleåborg från Haapajärvi. Nybacka kunde också ha valt att föda i Oulainen. Sjukhuset där finns ännu kvar och det hade varit närmast, 80 km, för Nybacka.

- Folk undrar varför jag ville hit. Men då det finns barnavdelning här så tyckte jag det är enklare att köra 140-150 km och ha all service i samma hus.

Blir det flera barn så kommer hon till Karleby igen.

- Jag har bara börjat gilla det här sjukhuset så mycket.

Statistik över födslar vid Mellersta Österbottens centralsjukhus 2018.
Bildtext Statistik över födslar vid Mellersta Österbottens centralsjukhus 2018.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Många förlossningar viktigt för MÖCS

Att MÖCS fick föderskor från Jakobstadsregionen, och nu eventuellt från Oulainen, kan ha stor betydelse framöver. Till exempel med tanke på vårdreformen.

- För hela sjukhuset är det naturligtvis viktigt med allt annat som pågår, som vårdreformen och att vissa operationer ska koncentreras.

Förlossningarna är en viktig del av jourverksamheten och innefattar att man har anestesiläkare, röntgenläkare och magkirurger. Så det förstärker oss i kampen om att hållas kvar som ett starkt joursjukhus.

Förlossningsverksamheten har betydelse för att ett sjukhus ska finnas kvar som dejourerande sjukhus.

- Förlossningarna är en viktig del av jourverksamheten och innefattar att man har anestesiläkare, röntgenläkare och magkirurger. Så det förstärker oss i kampen om att hållas kvar som ett starkt joursjukhus.

Då BB i Jakobstad stängde 2014 anställde MÖCS fyra nya barnmorskor och en barnskötare. Att anställa flera är också aktuellt nu. Exakt hur många det blir är ännu oklart.

1300 förlossningar i Vasa

I Finland fanns i fjol 25 sjukhus med förlossningsverksamhet. Omkring 1300 barn föddes på Vasa centralsjukhus. Det betyder att Vasa är 17:e största förlossningssjukhuset i landet.

Uleåborg ligger med sina 3500 förlossningar på en sjätteplats. MÖCS ligger i dag på plats 13, medan Oulaskangas sjukhus i Oulainen är på plats 21.

Statisitk över födslar per sjukhus, 2017.

Diskussion om artikeln