Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högt uppsatt kvinnlig rådgivare fick sparken från Vita huset på Melania Trumps ovanliga begäran

Från 2018
Uppdaterad 15.11.2018 12:00.
President Donald Trump omplacerade sin biträdande nationella säkerhetsrådgivare Mira Ricardel på begäran av sin fru Melania Trump
Bildtext President Donald Trump omplacerade sin biträdande nationella säkerhetsrådgivare Mira Ricardel på begäran av sin fru Melania Trump
Bild: EPA-EFE/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT

President Donald Trumps biträdande nationella säkerhetsrådgivare Mira Ricardel har avskedats från Vita huset på begäran av Melania Trump.

Mira Ricardel som var nr 2 i det Nationella säkerhetsrådet och en av Vita husets högst uppsatta kvinnliga medarbetare, förflyttades till andra uppgifter efter ett gräl med Melania Trump om presidentfruns rundresa i Afrika nyligen.

Melania Trumps kansli gav i förrgår ut ett högst ovanligt uttalande, där man krävde att Ricardel skulle avskedas, "eftersom hon inte längre förtjänar att arbeta i Vita huset."

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet eftersom presidentens fruar ytterst sällan blandar sig i Vita husets eller presidentadministrationens affärer, åtminstone offentligt.

Hon har stött på en del kritik, särskilt från högerkretsar som anser att presidentens fru - First lady - inte bör blanda sig i politik eller i frågor som hon inte har någon expertis i.

Brysk och skrek åt underordnade

Mira Ricardel är känd som ärkekonservativ i likhet med sin närmaste chef och mentor, den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, som lär ha försökt skydda henne ända in i det sista.

Bolton befann sig i Singapore då Melania Trumps kansli gick ut med sitt uttalande.

Han väcktes mitt i natten och beordrade Ricardel att stanna kvar på sin post, men hon var till sist tvungen att gå efter presidentens beslut.

Melania Trump besökte också pyramiderna under sin omtalade rundresa i Afrika förra månaden, då hon fick en del kritik för "kolonialistiska" klädstil.
Bildtext Melania Trump besökte också pyramiderna under sin omtalade rundresa i Afrika förra månaden, då hon fick en del kritik för "kolonialistiska" klädstil.
Bild: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Tidningen Washington post beskriver Ricardel som en tjänsteman med lång erfarenhet bland annat inom handelsministeriet, där hon hade rykte om sig som en brysk och besvärlig person.

Hon lär också ha varit en av de minst populära medarbetarna i Vita huset på grund av sin nedlåtande stil mot underordnade, som hon ofta höjde rösten mot, enligt flera olika medier.

Gräl om sittplatser på flygplan

Måttet var rågat då Ricardel började gräla om sittplatserna i Melania Trumps flygplan då hon var på rundresa i Afrika nyligen.

Grälet ledde till att Ricardel eller hennes medarbetare inte alls fick plats på flyget, utan de tog sig till Afrika med ett annat flyg.

Vita husets talesperson Sarah Sanders sade inget om kontroversen på över ett dygn, men på onsdagen meddelade hon kortfattat att Ricardel hade omplacerats och inte längre arbetade i Vita huset.

- Mira Ricardel kommer att fortsätta att stöda presidenten då hon lämnar Vita huset för en annan roll inom administrationen, sade Sanders.

Washington Post skriver att det är oklart var Mira Ricardel placeras, eftersom flera ämbetsverk var ovilliga att ta emot henne på grund av hennes rykte som en besvärlig medarbetare.

Diskussion om artikeln