Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook i ny skandal - New York Times utpekar bolaget för tvivelaktiga försök att hemlighålla skandaler - kongressledamot kräver skärpta lagar

Från 2018
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg med spänd min mot blå bakgrund.
Bildtext Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg äger 60 procent av de röstberättigade aktierna i Facebook.
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Den amerikanska kongressledamoten David Cicilline har reagerat kraftigt på New York Times reportage där Facebooks högsta ledning beskylls för att ha struntat i varningstecken om att Facebook skulle kunna användas till att påverka val och sprida viral propaganda och hatretorik runtom i världen.

Cicilline skriver på Twitter att kongressen måste ingripa eftersom Facebook inte klarar av att övervaka sig självt.

Demokraten Cicilline väntas i januari bli ordförande för det utskott i representanthuset som ansvarar bland annat för konkurrensfrågor och tillsyn över företag. I och med mellanårsvalet i USA övertar demokraterna majoriteten i representanthuset.

Rysk inblandning i presidentvalet i USA

New York Times avslöjar i reportaget att Facebook bland annat dröjde med att informera både allmänheten och bolagets egen styrelse om den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg sade hösten 2016 att det var "vansinnigt" att tro att Facebook hade använts till att hjälpa Trump vinna presidentvalet, men enligt NYT hade bolaget redan i ett års tid före Zuckerbergs påstående samlat in bevis för rysk aktivitet.

När Facebook sedan kritiserades för den ryska inblandningen inledde bolaget enligt New York Times en PR-kampanj för att bekämpa kritikerna och rikta människors ilska mot rivaliserande IT-jättar.

Inom ramen för den här kampanjen anställde Facebook en PR-firma för att publicera negativa uppgifter om företagets kritiker och smutskasta företag som Google. Kampanjen gick bland annat ut på att utmåla miljardären George Soros som ledaren bakom en rörelse som var riktad mot Facebook.

Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.
Bild: imago/Future Image/ All Over Press

Enligt reportaget var Zuckerberg och bolagets operativa chef Sheryl Sandberg så inriktade på fortsatt tillväxt för Facebook att de ignorerade och försökte hemlighålla varningssignalerna om hur Facebook hade använts.

Uppgifter om miljoner Facebookanvändare utnyttjades

Utöver det ryska inflytandet i den amerikanska valrörelsen fick Facebook negativ uppmärksamhet i och med skandalen kring det numera nedlagda Cambridge Analytica.

Dataföretaget anlitades av Donald Trumps kampanj och använde sig av insamlade uppgifter om Facebookanvändare för att profilera och påverka amerikanska väljare.

Svenska Yle har tidigare rapporterat om hur Cambridge Analytica lyckades samla ihop 50 miljoner Facebookanvändares uppgifter.

New York Times skriver att Facebooks ledning ansåg att de skulle kunna begränsa skadan av Cambridge Analytica-skandalen bland annat genom att anställa en ny PR-chef med uppgift att lugna ner ilskan bland både demokrater och republikaner i kongressen.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg under ett förhör i senaten om utländskt inflytande via sociala medier.
Bildtext Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg under ett förhör i senaten om utländskt inflytande via sociala medier.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Cicilline skriver att det redan en tid varit känt att Facebook sett genom fingrarna på spridandet av hatretorik och rysk propaganda via Facebook.

Han skriver att New York Times avslöjar att Facebooks direktörer gjorde allt de kunde för att dölja sanningen, och att de gjorde det genom att tysta ned kritiker och sprida konspirationsteorier.

Cicilline efterlyser åtgärder och han anser att kongressen bör stifta nya lagar för att ställa starka ekonomiska aktörer till svars och. Cicilline vill vidare ta itu med det korrumperande inflytande som pengar från företagssektorn enligt honom har på USA:s demokrati.

New York Times skriver att reportaget om Facebook bygger på intervjuer med mer än 50 personer, inklusive nuvarande och tidigare Facebookdirektörer, lagstiftare och lobbyister.

Källor: New York Times, Reuters, AFP

Den amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare H.R. McMaster till höger ombord på Air Force One.

Trumps säkerhetsrådgivare: Omöjligt att bestrida rysk inblandning efter åtalen

H.R McMaster sätter punkt för Trumps långvariga linje.

Diskussion om artikeln