Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Drottning Marie-Antoinettes smycken såldes på auktion – droppformad pärla gick för 36 miljoner dollar

Från 2018
Ett pärlhalsband med en pärlor i flera rader och en droppformad pärla som hänger i det.
Bildtext Smycken som franska drottningen Marie-Antoinette har burit såldes på auktion.
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Smyckena har varit i familjens ägo i över 200 år och såldes av drottning Marie-Antoinettes ättlingar. Hon ska ha hunnit skicka iväg en del av sina smycken till sina släktingar innan hon avrättades under franska revolutionen.

När det handlar om smycken som har ett kulturhistoriskt värde kan man inte endast se på smyckenas materialvärde, berättar Nina Westerlund som är specialist på juveler vid auktionshuset Bukowskis i Helsingfors.

– Proveniensen, det vill säga historien, är det som kostar också här. Smycket har ägts och burits av Marie-Antoinette, det har kunglig proveniens, säger Westerlund.

Smyckena såldes för mycket mer än utropspriset, den droppformade pärlan såldes till exempel för över 36 miljoner dollar (cirka 32 miljoner euro) på Sotheby's auktion i Genève på onsdagen. Utropspriset var mellan en och två miljoner dollar.

En kvinna står framför en tegelvägg.
Bildtext Nina Westerlund är specialist vid auktionshuset Bukowskis.
Bild: Yle/Camilla Berghäll

Den franska drottningen Marie-Antoinette blev avrättad under franska revolutionen. Hon ska ha hunnit skicka iväg åtminstone en del av sina smycken till sina släktingar innan hon avrättades. De smycken som såldes på onsdagen har varit i ättlingarnas ägo i 200 år.

– Det är fascinerande att läsa hur de har ärvts från person till person och att titta på kvaliteten på smyckena, man ser hur diamanterna är slipade och man ser hur diamanterna är infattade och hur man har arbetat på den tiden, säger Westerlund.

Man kan läsa om smyckenas historia (på engelska) på auktionshuset Sotheby's webbplats.

Hantverket var annorlunda för 200 år sedan

Hur man gjorde smycken på 1700-talet skiljer sig väldigt mycket från hur man arbetar i dag, berättar Westerlund. Man slipade inte diamanterna enligt exakta vinklar och fasetter, så de har alla lite olika storlek och är ganska asymmetriska.

– När man tittar på diamanten i dag skulle man gradera den ganska lågt i fråga om kvalitet, i synnerhet i fråga om slipning. Men då var helheten viktig, smyckena har en jättefin symmetri och balans när man ser till helheten, säger Westerlund.

Enligt Westerlund kommer diamanterna i smyckena främst från Indien, eftersom det var därifrån man fick diamanter på den tiden.

– Pärlorna är alla naturliga pärlor, det vill säga att det är sådana som man över huvud taget inte längre får eftersom de ju är fredade, säger Westerlund.

En monter med smycken i.
Bildtext I samlingen som såldes på auktion ingick också andra smycken än Marie-Antoinettes smycken.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Pärlhalsbandet med flera rader har många pärlor som är likadana till storlek och form, vilket fascinerar Westerlund.

– Att hitta naturliga pärlor i den storleken av nästan samma form och ganska samma storlek är fascinerande. Om man tänker att man faktiskt har dykt efter dem en för en, och sedan hittat så där många likadana, säger Westerlund.

Drottning Marie-Antoinettes juveler säljs på auktion

10:35

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln