Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem tar över CDU efter Angela Merkel – outsidern eller kanslerns favorit?

Från 2018
Angela Merkel.
Bildtext Angela Merkel.

Det finns två klara förhandsfavoriter när de tyska kristdemokraterna ska välja ny ordförande om några veckor. Men vilken av dem ska få efterträda Angela Merkel som ordförande?

– Mina damer och herrar, mitt namn är Friedrich Merz. Merz med e.

Så här inledde den 63-årige kristdemokraten presskonferensen där han berättade om sina planer att ställa upp i partiledarvalet.

Och att börja från början kan vara ett bra beslut, för många hade säkert redan hunnit glömma bort Friedrich Merz.

Under de senaste tio åren har han nämligen varit borta från den tyska dagspolitiken, men nu sätter hans comeback fart på ordförandevalet inom CDU.

Jämnt mellan kandidaterna

När kristdemokraterna väljer ny ordförande om några veckor i samband med partidagen i Hamburg står kampen som det nu verkar mellan två kandidater.

Mellan Merz och CDU:s nuvarande generalsekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer.

I de senaste opinionsmätningarna har Kramp-Karrenbauer ett snäppet högre stöd bland såväl tyskarna i gemen som bland kristdemokraterna.

Annegret Kramp-Karrenbauer.
Bildtext Annegret Kramp-Karrenbauer.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Om ingen av de sammanlagt tolv kandidaterna får över femtio procent av rösterna i den första omgången ordnas en andra omgång mellan de två kandidater som har fått flest röster.

Här kan Merz räkna med att få en stor del av de röster som i den första omgången går till den likaså konservative hälsoministern Jens Spahn.

Merz chanser att bli ny CDU-ledare och senare tysk förbundskansler är alltså mycket goda, trots att han för tillfället alltså ligger bakom Kramp-Karrenbauer i mätningarna.

Val av kurs för partiet

Valet mellan Kramp-Karrenbauer och Merz är samtidigt ett klart val mellan vilken kurs CDU nu borde slå in på.

CDU-chefen Kramp-Karrenbauer förutspås fortsätta i förbundskansler Angela Merkels fotspår.

Inför valet blir hennes största utmaning att kunna hålla fast vid den här linjen, samtidigt som hon måste göra klart för partiet att hon inte bara är en kopia av Merkel.

Friedrich Merz däremot behöver inte träda fram ur Merkels skugga, han har redan länge hört till dem som har motsatt sig och kritiserat Merkels politik.

Angela Merkel och Friedrich Merz, fotograferade år 2001.
Bildtext Angela Merkel och Friedrich Merz är bekanta sedan länge, men de drar inte alltid åt samma håll. Här är ett foto från år 2001.
Bild: ullstein bild - Chaperon/ All Over Press

Bakom det här ligger förstås också att det var just Merkel som såg till att han blev av med jobbet som kristdemokraternas fraktionschef i förbundsdagen år 2002.

Det här var början på slutet för hans tidigare politiska karriär och det spekuleras nu kring hur mycket Merz kandidatur handlar om att ta revansch på Merkel.

Merz lämnade förbundsdagen år 2009 och under de senaste tio åren har han bland annat jobbat som lobbyist för det amerikanska placeringsbolaget Blackrock.

Blackrock kan vara ett problem

Om Merz väljs till ny CDU-ordförande kan det komma till vissa kurskorrigeringar.

– CDU måste nu klart definiera vad partiet egentligen står för, konstaterade Merz i samband med presskonferensen.

Vad det här helt konkret betyder gick han ändå inte närmare in på. Samtidigt betonar Merz att man måste göra partiet mer attraktivt för kvinnor och för unga.

Friedrich Merz.
Bildtext Friedrich Merz.
Bild: All Over Press/ULRICH HUFNAGEL

Som de största utmaningarna för Tyskland nämner han vidare migrationen, globaliseringen, klimatförändringen och digitaliseringen.

För Merz kan ändå hans koppling till placeringsbolaget Blackrock komma att bli ett problem med tanke på ordförandevalet.

Bolaget misstänks för skattebedrägerier och så sent som i förra veckan gjordes en husrannsakan vid Blackrocks kontor i München.

Åklagaren säger visserligen att misstankarna inte riktar sig mot Merz, men trots det kommer misstankarna mot arbetsgivaren mycket olägligt med tanke på hans kandidatur.

Valet kan avgöra Merkels framtid

Det kristdemokratiska ordförandevalet är viktigt också utanför de tyska gränserna.

Den som blir ny CDU-chef blir sannolikt också Tysklands nästa förbundskansler.

Hur snabb den här processen blir hänger ihop med vem som blir vald.

Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel.
Bildtext Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel sägs komma bra överens.
Bild: All Over Press/FELIPE TRUEBA

Om Annegret Kramp-Karrenbauer väljs till posten kan Merkel sannolikt fortsätta som förbundskansler en längre tid, eventuellt ända fram till valet 2021.

Blir det däremot Friedrich Merz som väljs till ordförande kan Merkels dagar som förbundskansler snabbt vara räknade, även om Merz hittills har intygat att samarbetet mellan de båda nog skulle fungera.

Diskussion om artikeln