Centerledaren Annie Lööf får sondera en ny regering i Sverige
Talmannen Andreas Norlén ger Centerpartiets ledare Annie Lööf i uppdrag att försöka sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering i Sverige. Men hon ska inte primärt sondera för att själv bli statsminister.
Talmannen har suttit i samtal med alla partiledare under torsdagen och meddelade på eftermiddagen att det har visat sig finnas en bred acceptans för Annie Lööf att sondera.
- Hon får en vecka på sig men kan begära förlängning. Det finns inga garantier för att hon lyckas, det är fortfarande ett svårt läge, säger Norlén.
På onsdagen röstade riksdagen nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Kristersson ville bilda en regering tillsammans med sitt eget parti Moderaterna och Kristdemokraterna.
Talmannen var ändå tydlig med att uppdraget i första hand inte handlar om att Lööf ska bli statsminister.
- Uppdraget är att sondera förutsättningar för en regering, inte att sondera för att bilda regering, säger Norlén.
Är Annie Lööfs uppdrag övermäktigt?
Annie Lööf har tidigare sagt att hon vill ha en regering med stöd över blockgränsen och att hon vill börja diskutera sakpolitiska frågor.
De politiska blocken i Sverige
Hon har dels talat om en bred samlingsregering bestående av de fyra Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De två antagonisterna Moderaterna och Socialdemokraterna har inte varit intresserade av det här alternativet.
Lööf har också föreslagit en Alliansregering som får stöd av Miljöpartiet. Det här alternativet har inte intresserat varken Moderaterna eller Miljöpartiet.
- Jag vill inte sitta i en regering med Stefan Löfven och jag vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Mitt fokus ligger på en Alliansregering med stöd över blockgränsen, sa Lööf på tisdagen, då hon meddelade att C kommer att rösta nej till Kristersson.
Flera politiska bedömare i Sverige tror att Annie Lööf får mycket svårt att lyckas med sitt sonderingsuppdrag.
Sex av åtta partier kallas till förtroendefulla samtal med Lööf
Inte ens Annie Lööf själv tror att hon kan avverka uppdraget i en handvändning.
- Jag inser att läget är ytterst komplicerat. Jag inser att det kommer att vara svårt de kommande dagarna och veckorna, därför har jag tagit mig an uppdraget med väldigt stor ödmjukhet, säger Lööf under en pressträff strax efter att hon fått sonderingsuppdraget.
Hon förklarar att hon försöker hitta en annan vinkling på uppdraget än Stefan Löfven och Ulf Kristersson hade när de stod i tur och misslyckades.
- Min förhoppning är att om man börjar på ett annat sätt, med fokus på det sakpolitiska innehållet, så kan man ändra förutsättningarna och dyrka de låsningar som har funnits.
Under sonderingarna kommer Lööf att utgå framförallt från Alliansens gemensamma reformagenda. Hon efterlyser ändå en så bred parlamentarisk samsyn som möjligt - men alla partier är inte inbjudna till samtal.
- Jag kommer ha förtroendefulla samtal mellan de sex partier som finns mellan ytterligheterna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Lööf.
Sammanlagt åtta partier har röstats in i riksdagen. De sex som finns mellan ytterligheterna är Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.
Artikeln uppdaterad klockan 16:37 med kommentarer av Annie Lööf.