Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regler om snabblån ska skärpas - regeringen vill åtgärda skuldproblem

Från 2018
En femtioeurossedel överräcks från en hand till en annan.

I takt med att snabblånesummorna stiger har räntorna blivit ett allt större problem. Regeringen vill stävja skuldsättningen med räntetak för stora snabblån.

Sedan tidigare finns det ett räntetak för snabblån under 2000 euro. Då får den effektiva räntan (det vill säga ränta plus avgifter) inte vara högre än 50 procent.

I och med räntetaket har kreditgivarna blivit mer aktiva med att bjuda ut lån på över 2000 euro. Då gäller inte räntetaket, så räntorna har i vissa fall uppgått till flera hundra procent.

6 femtio euros sedlar i rad
Bild: Henrietta Hassinen

Enligt regeringens förslag ska man frångå reglerna om den effektiva räntan och i stället stifta lagar där det finns skilda bestämmelser om ränta och avgifter.

"För många människor lider av skuldproblem"

Enligt regeringens förslag ska räntan få vara högst 30 procent.

Därtill ska övriga avgifter begränsas och de får inte bli högre än 150 euro per år.

Den nya lagen förväntas föra med sig flera förbättringar.

Prissättningen blir skäligare för konsumenten samtidigt som skuldproblemen minskar, regleringarna blir lättare att iaktta och övervaka och det blir enklare för konsumenten att hålla koll på att kreditgivaren följer lagen.

- För många människor lider av skuldproblem. Det behövs mer effektiva medel för att förebygga överskuldsatthet. Regleringen som föreslås syftar till att göra prissättningen av konsumentkrediter skäligare och tydligare, säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i ett pressmeddelande.

Antti Häkkänen
Bildtext Justitieminister Antti Häkkänen.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Om allt går enligt planerna ska lagen ändras i september 2019.

Diskussion om artikeln