Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsmästaren Eva Wahlström sadlade om – nu tar hon chansen hon gått och väntat på

Från 2018
Boxare Eva Wahlström med sin trenare Risto Meronen
Bildtext Risto Meronen tränar inte längre den hårdsatsande Eva Wahlström.
Bild: YLE / Hanna Othman

Aldrig någonsin har Eva Wahlström som är WBC-förbundets världsmästare i superfjädervikt boxats utomlands under sin proffskarriär. Strax före jul skall också den milstolpen passeras när hon möter Kazakstans Firuza Sjaripova i St. Petersburg.

På spel står då både Wahlströms WBC-bälte och Sjaripovas IBO-bälte.

– För mig är det omväxling och mindre press i att boxas i ett annat land. Jag har aldrig gjort det tidigare men jag har länge velat boxas utomlands.

– Man tog kontakt från Kazakstan och ville att jag möter deras boxare vilket ledde till den här matchen.

Enligt rykten kommer Wahlström att inkassera sitt största matcharvode någonsin mot Sjaripova. Till match kommer hon efter ett avslutat samarbete med sin långvariga tränare Risto Meronen.

– Ripa (Meronen) sade ursprungligen att han tränar mig tills jag blir världsmästare. Sen bad jag honom gång på gång att fortsätta en match i taget.

– Ripa sade att han har hållit på med boxning i 60 år och efter otaliga nystarter fick jag själv känslan av att jag måste låta honom leva sitt liv och njuta av barnbarnen och pensionärslivet. Därför blev det en ny Risto (Juvonen) som nu tränar mig. Det var OK men hemskt sorgligt att lämna Meronen.

Sjaripova har god räckvidd men statisk överkropp

Wahlström har precis kommit hem från ett långt och intensivt träningsläger i Spanien. Där sparrade hon mot motståndare med samma egenskaper som Sjaripova har.

– Jag är inte speciellt bra på att ta mig in på livet på en motståndare men däremot är jag bra på närkamper. Tidigare rörde jag mig undan när andra attackerade, nu möter jag i stället motståndaren efter att jag har tränat med Juvonen.

Eva Wahlström, gala 2017.
Bildtext Eva Wahlström kan vinna ett bälte till.
Bild: All Over Press

Wahlström förväntar sig en på allt sätt tuff kamp mot den tekniskt duktiga Sjaripova som gått obesegrad i sina nio senaste matcher.

– Min fördel är att jag är så mycket mera erfaren än motståndaren säger den 14 år äldre Wahlström. Jag är säkert bättre i närkamperna och jag kommer nog att kunna hitta sätt att besegra henne.

– Hon har snabba fötter men hennes överkropp är helt statisk. Den rör sig ingenstans.

Ofta tenderar boxningsmatcher där båda boxarna hålls på benen genom samtliga ronder att resultera i hemmafajterns seger. Wahlström tror trots det inte att det krävs en knock out för seger i St. Peterburg den 22 december.

– Jag har bara vunnit tre av 23 proffskamper hittills på knock out så det känns inte troligt att jag knockar Sharipova. Jag gör mitt bästa och domarpoängen kommer att avgöra.

– Med tanke på hur duktig min motståndare är så blir det knappast någon överlägsen seger. Jag kan inte fokusera på resultatet utan jag måste fokusera på själva boxningen.

Eva Wahlström
Bildtext Wahlström har endast tre knockar på sitt konto.
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Hur länge fortsätter karriären ännu

Eva Wahlström är enligt egen utsago i bästa form någonsin trots att hon hunnit bli 38 år. Hur länge motivationen räcker till för all hårdträning och press som boxningen innebär vet inte ens Eva själv.

– Ärligt talat så vet jag inte hur länge jag är motiverad. För tillfället är jag riktigt taggad med min nya tränare och nya saker att lära mig.

– Jag känner att jag har fått allt det som jag varit ute efter i boxning och man borde ju sluta när det går som bäst. Men jag vet inte vad som kommer att hända på lång sikt. Jag tar en match i taget, säger hon.

Diskussion om artikeln