Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjugo regerings- och FN-soldater har dödats av rebeller i eboladrabbat område i Kongo

Från 2018
Uppdaterad 16.11.2018 05:56.
Rebeller i nordöstra Kongo-Kinshasa har dödat minst ett tjugotal FN- och regeringssoldater kring staden beni
Bildtext Rebeller i nordöstra Kongo-Kinshasa har dödat minst ett tjugotal FN- och regeringssoldater kring staden Beni.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Åtta FN-soldater och tolv regeringssoldater från Kongo har dödats i en gemensam militäroperation mot den ökända rebellgruppen Förenade demokratiska styrkor i ett eboladrabbat område i Kongo-Kinshasa.

FN:s säkerhetsråd uppger att ytterligare 10 fredsbevarare skadades och att en saknas efter sammandrabbningen i nordöstra Demokratiska republiken Kongo med de Förenade demokratiska styrkorna.

Sju av de dödade FN-soldaterna var från Malawi och en var tanzanier.

FN-styrkan som samarbetar med regeringsstyrkor, angreps av rebeller under en operation nära provinshuvudstaden Beni.

Operationen betraktas ändå som en framgång, eftersom många rebeller greps i räden medan resten flydde.

24 misstänkta fall av ebola har påträffats i Kongo-Kinshasa, 23 på landsbygden och ett fall i storstaden Mbandaka. Bilden är från Liberia år 2014
Bildtext Över 200 smittade har avlidit i ebola i det senaste utbrottet av blödarfebern i nordöstra Kongo
Bild: EPA-EFE/AHMED JALLANZO

Massakrer på civila

Det finns flera rivaliserande rebellgrupper i mineralrika östra Kongo, av vilka de Förenade demokratiska styrkorna hör till de största.

Gruppen kommer ursprungligen från Uganda, där den inledde en väpnad kamp mot regeringen på 1990-talet.

Rebellerna som drevs ut ur landet, bildade i stället baser i nordöstra Kongo där de har massakrerat minst 1 500 civila i området kring Beni sedan år 2014.

I fjol utförde de Förenade demokratiska styrkorna den blodigaste attacken mot FN-styrkor på 25 år, då 15 fredsbevarare från Tanzania dödades och över 40 skadades.

Våldet har lett till att världshälsoorganisationen WHO:s försök att få kontroll över ett pågående Ebola-utbrott i området har försvårats betydligt.

Ebolautbrottet ej under kontroll

Peter Salama som leder WHO:s operationer i nödlägen, sade den här veckan att blödarfebern ebolas senaste utbrott kring Beni inte ännu är under kontroll och att utbrottet kommer att pågå i ytterligare minst ett halvår.

Över 200 människor har redan avlidit i ebolaepidemin i östra Kongo och våldsamheterna förvärrar läget betydligt, enligt WHO.

Över hälften av dödsfallen har inträffat i och omkring Beni, som alltså är de Förenade demokratiska styrkornas starkaste fäste.

WHO:s chef för nödlägen Peter Salama, säger att ebolaläget aldrig har varit så problematiskt tidigare på grund av två fientliga rebellgrupper i det drabbade området
Bildtext WHO:s chef för nödlägen Peter Salama, säger att ebolaläget aldrig har varit så problematiskt tidigare på grund av två fientliga rebellgrupper i det drabbade området
Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Salama varnar för att WHO aldrig har ställts inför en så svår ebolasituation, eftersom två fientliga rebellgrupper opererar i det drabbade området.

FN:s säkerhetsråd uppmanar därför de väpnade grupperna att omedelbart lägga ner sina vapen.

Säkerhetsrådet understryker att "väpnade attacker mot fredsbevarare kan betraktas som krigsförbrytelser under internationell lag".

Medverkan i attacker mot FN kan också leda till sanktioner, varnar FN.

Diskussion om artikeln