Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea säger sig ha testat nytt "ultramodernt taktiskt vapen" - men Sydkorea har inte sett några tecken på nya missiltest

Från 2018
Uppdaterad 16.11.2018 08:02.
FN:s människorättsråd vill åtala Kim Jong Un och andra nordkoreanska ledare för omfattande människorättsbrott
Bildtext Kim Jong-Un bevittnade personligen hur man testade ett "ultramodernt taktiskt vapen", enligt nyhetsbyrån KCNA. Fotografiet är från ett missiltest år 2016
Bild: EPA/KCNA / HANDOUT

Nordkorea säger sig ha utfört ett test med vad som beskrivs som "ett ultramodernt taktiskt vapen".

Landets ledare Kim Jong-Un bevittnade testet personligen, enligt officiella medier som inte uppgav exakt vilket slag av vapen det var frågan om.

- Kim Jong-Un besökte Akademin för försvarsvetenskap och översåg testet av ett nytt ultramodernt taktiskt vapen, skriver den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Enligt experter i Sydkorea var det knappast frågan om missiler eftersom man inte har sett några tecken på nya missiltest i Nordkorea

Kim bevittnade provet tillsammans med chefen för landets artilleristyrkor, vilket kan tyda på att det var frågan om något slag av artilleri, uppger sydkoreanska militärkällor.

Nordkorea har inte utfört några missil- eller kärnvapenprov sedan ifjol höstas och det har lovat att inte utföra nya test så länge som förhandlingsprocessen är i gång med Sydkorea och USA.

USA sade i en första kommentar att det förmodade testet inte innebär att Nordkorea skulle ha svikit sina nedrustningslöften.

Kim och Trump träffas nästa år

Tövädret mellan Nord- och Sydkorea fortsätter, men förhandlingarna med USA stampar däremot på stället, efter att Nordkorea nyligen ställde in planerade förhandlingar med utrikesminister Mike Pompeo.

Nordkoreanerna är missnöjda med att USA och FN inte har gått med på sanktionslättnader, trots att Nordkorea har avhållit sig från nya missil- och kärnvapenprov och trots att relationerna med USA såg ut att ha förbättrats efter toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i somras i Singapore.

Bildcollage där Donald Trump och Kim Jong-un ropar till varandra med megafon över världskartan.
Bildtext Kim Jong-Un och Donald Trump skall hålla nytt toppmöte nästa år , så att de inte behöver skrika åt varandra över haven
Bild: Sebastian Dahlström

Nedrustningsexperter i väst slog nyligen larm om att Nordkorea fortfarande har hemliga missilbaser där man fortsätter att utveckla olika missiltyper, även om inga nya prov har utförts.

Det ansågs vara ytterligare ett exempel på hur Kim förde Trump bakom ljuset i Singapore, där Trump stolt försäkrade att Nordkorea inte längre utgör ett kärnvapenhot.

Vicepresident Mike Pence som har deltagit i de sydostasiatiska Asean-ländernas toppmöte i Singapore den här veckan, upprepade att det planerade nya toppmötet mellan Kim och Trump verkligen blir av nästa år.

Diskussion om artikeln