Depression kan begränsa studiestödet – Miia Seppänen blev utan studiestöd trots läkarutlåtande
Problem med den psykiska hälsan bland studerande kan leda till att Folkpensionsanstalten, FPA, helt och hållet drar tillbaka rätten till studiestöd. I stället ska studeranden i fråga lyfta sjukdagpenning.
Miia Seppänen, som studerar på Helsingfors universitet, har kämpat med depression en längre tid. För tre år sedan fick hon diagnosen depression och sedan dess har hon börjat må ännu sämre.
Förra sommaren började Seppänen må så dåligt att hon var tvungen att sjukskrivas i två månader.
– Ibland är det väldigt jobbigt. Då kan det kännas tungt att bara stiga upp ur sängen, säger Miia Seppänen.
Depressionen har bland annat lett till att Seppänens koncentrationsförmåga försämrats och på så sätt har studierna avtagit.
I höstas krävde FPA därför förtydligande för att Seppänen ska ha rätt att lyfta studiestöd.
För lite studiepoäng – inget studiestöd
FPA kräver att en studerande i medeltal får fem studiepoäng per stödmånad. Det betyder att en studerande på läsårsnivå ska samla in 40 studiepoäng.
Om en studerande däremot använt nio stödmånader under ett läsår kräver FPA att antalet studiepoäng är minst 45.
– Jag fick krav av FPA att förtydliga eftersom jag endast hade fått 30 studiepoäng under förra läsåret, säger Seppänen.
Enligt FPA finns det flera godtagbara orsaker till långsam studietakt. Det kan exempelvis handla om egen eller en nära anhörigs sjukdom eller annan svår livssituation.
Det var en överraskning för mig att depression inte tas lika allvarligt som andra sjukdomar
Miia Seppänen
Seppänens depression var ändå inte en tillräcklig orsak för FPA. Seppänen lämnade in psykoterapi- och läkarutlåtanden, men det räckte inte. Seppänen skulle endast få studiestöd för en bestämd tid.
– Det var en överraskning för mig att depression inte tas lika allvarligt som andra sjukdomar. Så känns det i alla fall, säger Seppänen.
Sjukdagpenning rätta svaret
FPA rekommenderar att en studerande som lider av depression ansöker om sjukdagpenning. På så sätt skulle hen spara på de begränsade stödmånaderna hen är berättigad till, till de månader hen studerar på heltid.
Ilpo Lahtinen på FPA säger att tröskeln att ansöka om sjukdagpenning kan vara hög, men att man inte ska skämmas för att göra det.
– Det är lätt att byta till sjukdagpenning. Man behöver inte vara rädd för att man blir utan stöd. Studiestödet fortsätter nog i sådana fall där dagpenning inte beviljas, säger Lahtinen.
Han berättar att man åter kan ansöka om studiestöd då studierna fortsätter i normal takt.
– Man kan fortsätta med sina studier under tiden man får sjukdagpenning och sedan ansöka på nytt om studiestöd, säger Lahtinen.
Bevis på försök till studier hjälper
Ilpo Lahtinen på FPA säger att alla livssituationer beaktas i fall som det här.
– Om en studerande kan berätta att hen försökt studera, men till exempel inte kommit igenom tenterna, så behöver man inte oroa sig för återkrav, säger Ilpo Lahtinen.
– Då behöver det inte gå så långt som att man behöver skaffa utlåtanden från exempelvis läkare eller psykolog, säger Lahtinen.
Artikeln baserar sig på en artikel av finska Yle.