Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange har hela tiden haft rätt - hemliga åtal ligger och väntar på honom i USA

Från 2018
Uppdaterad 16.11.2018 09:10.
Julian Assange framför mikrofoner på ett presstillfälle utanför Ecuadors ambassad i London.
Bildtext Julian Assange sökte skydd på Ecuadors ambassad i London år 2012 av rädsla för att bli utlämnad till Sverige eller USA
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Federala åklagare i USA har väckt hemliga åtal mot Wikileaks grundare Julian Assange, som har hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i London sedan år 2012.

Assange och hans advokater har länge misstänkt att USA redan har åtalat honom i hemlighet och att amerikanerna bara bidar sin tid, i väntan på att Storbritannien skall utlämna honom till USA.

Wikileaks reagerade snabbt på nyheten på Twitter och kallade den "ett scoop".

De hemliga åtalen avslöjades enligt Washington Post av misstag i samband med en rättegångsförhandling i anslutning till utredningen om Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet år 2016.

Specialutredaren Robert Mueller har undersökt om Donald Trumps kampanjstab fick hackade ryska uppgifter om bland andra Hillary Clinton via Wikileaks och Julian Assange.

Det var den biträdande federala åklagaren Kellen S. Dwyer i Virginia som avslöjade åtalen i en rättegångsförhandling, som inte hade direkt med Assange att göra.

Dwyer arbetar också för Robertt Mueller i Wikileaks-utredningen.

En talesman för det federala åklagarämbetet i delstaten Virginia, medger för tidningen Washington Post att man har begått ett misstag.

- Det gjordes av misstag, det var inte meningen att avslöja namnet ( Julian Assange) inför rätten, säger talesmannen Joshua Stueve.

CIA och Session också intresserade

Federala åklagare i Virginia har länge utrett Assange och Trumps administration har övervägt om man skall åtala Wikileaks för att ha läckt enorma mängder av amerikanska diplomaters hemliga meddelanden år 2010.

Underrättelsetjänsten CIA har också velat åtala Wikileaks och Assange för avslöjanden om CIA:s känsliga världsomspännande cyberspionage.

En bild av Wikileaks Irak-avslöjanden
Bildtext Amerikanska åklagare vill åtala Assange för att ha avslöjar hemligheter bland annat om USA:s krigföring i Irak
Bild: EPA/MOHAMMED JALIL

Robert Muellers utredare har för sin del siktat in sig på hur Wikileaks publicerade Hillary Clintons och kampanjchefen John Podestas hackade e-postmeddelanden.

Muellers kansli vill inte kommentera det senaste avslöjandet, eller om han redan har beslutat att dra Assange inför rätta.

Mueller har redan åtalat 12 ryska spioner för att ha försökt hacka Clintons, Podestas och det Demokratiska partiets datorer inför presidentvalet år 2016.

Oklart vad han åtalas för

Det har nu alltså officiellt bekräftats att åtal ligger och väntar på Assange, men det förblev ändå oklart exakt vad han kommer att åtalas för.

Utredarna har enligt Washington Post övervägt att åtala honom för konspiration, stöld av statlig egendom och för att ha brutit mot amerikanska spionagelagar.

President Barack Obamas administration argumenterade att det skulle vara svårt att dra Assange framgångsrikt inför rätta, eftersom Wikileaks kan jämföras med en nyhetsorganisation som åtnjuter särskilda rättigheter, enligt grundlagen.

Trumps administration har haft en annan, strängare inställning och den sparkade justitieministern Jeff Sessions hotade att slå hårt till mot personer som Assange, som avslöjar den amerikanska regeringens hemligheter via läckor.

Diskussion om artikeln