Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Var tredje kommun överväger att höja barnträdgårdslärarnas löner

Från 2018
Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Av 209 kommuner och städer som svarade på Uutissuomalainens enkät, meddelade sex procent att de bestämt sig för att höja barnträdgårdslärarnas löner – de flesta med högst 100 euro i månaden.

Speciellt i huvudstadsregionen har man haft problem inom småbarnspedagogiken. Det finns för få barnträdgårdslärare och lönerna är låga.

Ungefär var tredje kommun som deltog i undersökningen överväger nu att höja barnträdgårdslärarnas löner.

Somliga kommuner har redan bestämt sig för att höja lönerna – bland annat Esbo och Helsingfors. Där höjs lönerna med över 150 euro i månaden.

Debatten gick het kring ämnet i Borgå nyligen, men de Grönas förslag på löneförhöjningar röstades ner av fullmäktige. Staden åläggs ändå att nästa år vid behov se över lönerna.

Raseborgs stad höll också en lokal förhandling om löneförhöjning inom småbarnspedagogiken i maj, men den ledde inte till något enhälligt beslut.

Över 70 kommuner höjer eller funderar på att höja lönerna

Uutissuomalainens undersökning visar att var tredje kommun överväger att höja lönerna och att sex procent, 13 kommuner, redan bestämt sig för att göra det.

– Det är redan ett bra resultat för yrkesgruppen om var tredje kommun överväger att höja lönerna, säger förhandlingschef Henrika Nybondas-Kangas från Kommunarbetsgivarna till Uutissuomalainen.

kolikoita
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det vanligaste löneförhöjningsförslaget (som 34 kommuner angav) handlade om 51-100 euro. 32 kommuner tycker att man ska höja lönerna med högst 50 euro per månad.

Ordförande för Barnträdgårdsförbundet, Anitta Pakanen, säger till Uutissuomalainen att hon är missnöjd med lönehöjningsförslagen.

29 procent av de som svarade på enkäten sade att lönerna "eventuellt kunde höjas" – alltså 60 kommuner.

Sex procent av kommunerna höjer överhuvudtaget inte lönerna

Det fanns också kommuner och städer som inte alls tänkt höja barnträdgårdslärares löner – sex procent svarade att man inte höjer lönerna (12 kommuner).

40 kommuner, 19 procent av de svarande, gissar att lönerna knappast kommer att höjas.

Två av fem kommuner och städer, alltså 82 stycken, kan inte ta ställning till löneförhöjningar ännu.