Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Matentusiasten Kenneth Nars provar på att leva som frigan och räddar mat ur soporna

Från 2018
 Kenneth Nars stoltserar med en äppelkaka, gjord på råvaror han räddat ur soporna. Jessica Suni har levt som fregan i över tjugo år
Bildtext Kenneth Nars stoltserar med en äppelkaka, gjord på råvaror han räddat ur soporna. Jessica Suni har levt som fregan i över tjugo år.

Över en tiondel av maten slängs bort i Finland. Matsvinnet är ett stort problem i hela västvärlden. Under en veckas tid provade matentusiasten- och skribenten Kenneth Nars på att leva som frigan och använde sig av råvaror som var på väg i soporna.

Att leva som frigan innebär ett liv där man strävar efter att lämna efter sig ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt. En frigan tar också till vara bortslängda matvaror, som har passerat bäst före- datumet eller av annan orsak kasserats, men som ändå är fullt ätbara.

Svårt att hitta olåsta sopkärl

Jessica Suni har levt som frigan i tjugo år. Hon slänger aldrig bort mat och försöker leva så ekologiskt som möjligt. Förr var det lätt att komma åt bortslängd mat då affärernas sopkärl var olåsta. Idag är det mesta bakom lås och bom.

- Förr var soporna olåsta utanför mataffärerna och det var bara att plocka åt sig. Idag är det betydligt svårare att dyka efter livsmedel.

Här får matskribenten Kenneth Nars inventera Jessica Sunis matförråd:

Efter Nio radio: Kenneth Nars inventerar Jessica Sunis förråd av gammal mat - Spela upp på Arenan

Idag får Jessica Suni sina produkter direkt från några affärer hon har kontakter till. Olika applikationer på mobiltelefonen har också dykt upp på marknaden där olika företag erbjuder mat som räddats från butikshyllorna.

Friganism är att tänka klimatsmart

Sopdykning upplevs av en del som radikalt eller motbjudande, men det finns mycket var och en av oss kan göra för att minska på matsvinnet och tänka klimatsmart kring livsmedel och matförpackningar.

Här kommer ett av resultaten under Kennets friganveckan i form av en gratäng:

Efter Nio radio: Kenneth Nars tillreder "gammal" mat - Spela upp på Arenan

Kenneth Nars och Jessica Suni, som levt klimatsmart i många år, räknar upp många saker var och en kan göra för att leva mer klimatsmart. Här är deras tips:

Tips på vad du kan göra för att tänka mer klimatsmart kring mat och råvaror

  • Inventera kyl och skafferi. Syrade mjölkprodukter, mjöl och grönsaker håller betydligt längre än vad det står på förpackningarna. Näsan är en bra kompass.
  • Gör kollektiva beslut i husbolag, på arbetsplatser och bland släkt och vänner. Som att t.ex. inte använda engångskärl, välj att sopsortera och dela med er av överblivna råvaror.
  • Gamla grönsaker och frukter går bra att rädda genom att skär bort vissa delar och t.ex. göra gratänger eller goda smoothies av. Bruna bananer är goda i kakor eller i en fruktsmoothie.
  • Gå modigt in i din närbutik och fråga personalen vad som händer med de produkter som inte längre går att sälja och rädda dom i stället för att de hamnar i soporna.

Matentusiasten Kenneth Nars och friganen Jessica Suni medverkar i Efter Nio radio lördagen den 17.11.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Efter Nio radio

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln