Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föräldrar om mobilanvändning: Du är dina barns främsta förebild, tänk efter hur mycket du använder din mobiltelefon

Från 2018
Tjej använder smarttelefon ute
Bildtext Brukar du gå genom Instagram medan ditt barn leker i sandlådan?
Bild: Yle

Vi borde redan tidigt tänka på hur mobilanvändandet påverkar barnen mentalt. Det anser Degerbybon Cecilia Montén. Hon är föräldraledig med sonen Frej som är åtta månader. Cecilia Montén har medvetet gått in för att begränsa sitt mobilanvändande när Frej är vaken.

- Man får vara väldigt försiktig och restriktiv, men det är ju klart att mobilen kommer fram och ibland är det också nödvändigt att till exempel skicka e-post, säger Cecilia Montén.

Två kvinnor står med barn respektive docka i famnen. De sjunger och vaggar eller gungar med barnet/dockan. Musiklek
Bildtext Cecilia Montén och Frej följer Sjundeå församlings barnledare Katarina Kvarnström i en fartfylld musiklek.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Hon tycker det är okej om mobiltelefonen används till kommunikation, men hon vill inte chatta eller slösurfa på telefonen när barnet leker en bit ifrån henne.

- Du är den främsta förebilden för dina barn angående mobilanvändning, säger Cecilia Montén, som väljer att bläddra genom sociala medier och nyhetsflödet på kvällen, efter att Frej lagt sig.

Sjundeåbon Mette Nyberg är inne på samma linje. Tillsammans med sin tvååriga dotter Edith deltar hon i Sjundeå svenska församlings musiklek Klapp och klang. Där förekommer inga mobiltelefoner, åtminstone är de inte framme.

En kvinna står med ett barn i famnen. Hon deltar i en musiklek.
Bildtext Mette Nyberg och Edith sjunger och dansar tillsammans med andra föräldrar och barn.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Tyvärr ser man alltför ofta när barn vill få föräldrarnas uppmärksamhet till exempel i lekparken men de har fullt upp med att se på sin mobiltelefoner, säger Mette Nyberg.

Jag tycker fortfarande att man ska lära sina barn vanlig ögonkontakt

Vad det flitiga användandet av mobiltelefon har för följder och hur det sociala umgänget kommer att se ut i framtiden är något som ingen vet idag.

- Jag tycker fortfarande att man ska lära sina barn vanlig ögonkontakt och sociala grundfärdigheter, säger Mette Nyberg.

Jag har märkt att telefonen är mer närvarande än vad jag trodde

Mette Nyberg säger att hon är ganska gammalmodig och hon har därför undvikit att använda telefonen till annat än traditionell kommunikation när Edith ser på, men hon har också sett hur snabbt tvååringen snappar upp hur man sveper med fingret och också i övrigt använder en telefon.

- Det finns förstås en massa positiva saker med telefoner och att barn lär sig använda den, men det är en svår fråga. Vilken linje ska man ha? Jag har märkt att telefonen är mer närvarande än vad jag trodde och därför måste jag reflektera över hur mycket jag själv använder den när Edith ser på, säger Mette Nyberg.

Två kvinnor skrattar och ser in i kameran.
Bildtext Mette Nyberg och Cecilia Montén delar långt samma tankar om mobilanvändning.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Jag tycker att vi borde ha diskuterat fostran kring mobilanvändning redan långt tidigare. För tio år sedan var sättet att använda mobilen ett helt annat. Nu när så gott som alla har en smarttelefon är telefonen hela tiden närvarande och för en del verkar det ha utvecklats till ett behov, säger Cecilia Montén.

Det talas också om hur barn redan tidigt i tonåren börjar få fysiska besvär med rygg och nacke

I och med att utvecklingen varit så snabb tror Cecilia Montén att väldigt få har stannat upp och kritiskt tänkt till.

- Nu är det väldigt mycket prat om hur det ökade mobilanvändandet påverkar oss mentalt och hur det påverkar barn som växer upp mitt i det här. Det talas också om hur barn redan tidigt i tonåren börjar få fysiska besvär med rygg och nacke, men jag tycker man borde fråga sig själv vad man har för ståndpunkt till mobilanvändning. Vad vill du förmedla till dina barn?

En kvinna ser ut genom ett hål i en innervägg. Hålet är ett minifönster med gardiner. Gjort för barn och deras lekar.
Bildtext Kerstin Vanhanen har flera barnbarn och har märkt att barn tar modell av sina föräldrar vad gäller mobilanvändning.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Kerstin Vanhanen har flera barnbarn och hon deltar i Sjundeå svenska församlings Klapp och klang tillsammans med Ellen som är två år.

Mina barn lär ha sådana jobb att de hela tiden måste vara till förfogande

- Jag har tre barn som alla är väldigt insatta i mobilanvändning. Det som jag önskar mest är att mobiltelefonerna skulle läggas bort när barnen och barnbarnen kommer på besök, säger Kerstin Vanhanen.

Lekmatta.
Bildtext När barnbarnen var små gick det bra med leksaker. Nu är det mobilen som gäller, konstaterar Kerstin Vanhanen.
Bild: Yle/Malin Ekholm

Visst ser man ett slags behov av att hela tiden vara uppdaterad och barnbarnen har tagit efter

- Man ska inte sitta och bläddra i telefonen när man är på besök. Men mina barn lär ha sådana jobb att de hela tiden måste vara till förfogande. Visst ser man ett slags behov av att hela tiden vara uppdaterad och barnbarnen har tagit efter, säger Kerstin Vanhanen medan hon hjälper sitt yngsta barnbarn att äta soppa.

Några icke riktiga mobiltelefoner (leksaker) och en fjärrkontroll till tv på ett bord.
Bildtext På matbordet i Sjundeå församlings Postilla finns många mobiltelefoner, men de här är alla fejk. Barnen gillar att leka med dem och fjärrkontrollen.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Kerstin Vanhanen har sin mobiltelefon med sig. Hon har den till och med framme på matbordet när hon dricker kaffe tillsammans med Cecilia Montén och Mette Nyberg efter den gemensamma musik- och lekstunden.

Någon gång använder jag telefonen för att distrahera Ellen ifall hon är av lite annan åsikt än vad jag är

- Telefonen är för mig en trygghet och en försäkring. Jag har den med ifall det skulle hända mig något, säger Kerstin Vanhanen som är tillsammans med tvååriga Ellen tre dagar i veckan.

- Någon gång använder jag telefonen för att distrahera Ellen ifall hon är av lite annan åsikt än vad jag är. Då får hon titta på fotografier som jag har på henne och hennes kusiner i mobilen. Några spel har jag inte i telefonen och jag har aldrig lärt mig använda några appar, säger farmor Kerstin Vanhanen.

För Kerstin Vanhanen är det också viktigt att de äldre barnbarnen har en telefon. Det är en trygghetsfaktor när de rör sig på vägen till och från skolan, säger hon, men tillägger att man lätt blir beroende av mobilen.

En hurdan bild vill vi ge barnen av hur det är att jobba? Är det att man hela tiden ska vara anträffbar?

- För många är det positivt att man kan jobba flexibelt när man har jobbmejlen med sig i telefonen, säger Cecilia Montén, men det leder också till att man är tillgänglig hela tiden.

Det leder till ytterligare en fråga man som förälder borde tänka på menar Cecilia Montén.

- En hurdan bild vill vi ge barnen av hur det är att jobba? Är det att man hela tiden ska vara anträffbar?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln