Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Från Galgbackavägen till Kaninrondellen - så här får vägarna i Östnyland sina namn

Från 2018
gamla stan i borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

I Borgå letar staden efter en gata som kunde få namn efter författaren Jussi Kylätasku. Ofta vill kommunerna använda namn som redan används i folkmun när nya vägar ska namnges.

När kommunerna ger nya namn åt gator, torg och parker börjar de med att först se vilka namn som redan använts på området.

Naturen kan också ge inspiration till nya vägnamn. På nya områden har gatunamnen ofta ett gemensamt tema.

Det är också viktigt att se till att det inte finns två gator med samma namn i samma kommun.

På Lovisa stad berättar stadsarkitekten Maaria Mäntysaari att nya namn ofta anknyter till områdets historia eller den natur som finns på området när man hittar på nya vägnamn.

- Om det är ett nytt område så måste vi först kolla vilka namn som tidigare har använts om platsen. Till exempel har vi det så kallade Gröna uddens område där det finns en fin miljö. Folk har kallat det gröna udden men vi har inte använt det här namnet på kartorna eller planerna, säger Mäntysaari.

I Lovisa är det tekniska nämnden som godkänner nya gatunamn.

Galgbackavägen och Sommarvindsvägen

På Borgå stad konstaterar planerare Pekka Mikkola att en del historiska namn får håren att resa sig i nacken på honom.

Ofta får gatorna i ett område namn enligt samma tema, till exempel fåglar eller blommor. Men huvudvägen kan sedan ha ett helt annat namn som hänger ihop med områdets historia

- I Huktis finns Galgbackavägen som fått sitt namn av galgbacken som funnits på området. Men de andra gatorna i området har naturinspirerade namn från början av 1900-talet som Sommarvindsvägen, Nässelvägen, Ringblomsvägen, Blåklocksgränd och Lupingränden, säger Mikkola.

I Sibbo kan Kaninrondellen bli ett officiellt namn

Det är inte bara namn ur historien som kan användas när vägar namnges. Rondellen i centrala Nickby som smyckas av kaninskulpturer har redan länge varit känd som kaninrondellen.

Det här smeknamnet kan nu bli officiellt berättar Kaarina Nazarenko som är ordförande i Sibbo namnkommitté.

- Folk har döpt det till kaninrondellen. Vi tycker att det är ett bra namn, så vi föreslår att det blir rondellens officiella namn. På svenska tycks man skriva “den så kallade kaninrondellen” - så kallat ska nu bort, säger Nazarenko.

Namnkommitén får inte fatta det slutliga beslutet när det gäller namnen. Sibbo var utan namnkommité under några år, men i år tillsattes kommitén igen.

- Namnen ska inte vara alltför långa. Ett namn som består av två eller tre ord rekommenderas inte. Man ska tänkta på att vägnamnet blir någons adress.

Kaarina Nazarenko betonar att det är viktigt att vägnamn är språkligt korrekta, både på finska och svenska. Hon brukar vara i kontakt med Institutet för de inhemska språken.

- Det är bra att fråga om råd innan namnet redan finns på plåtskylten.

Borgåförfattaren Jussi Kylätasku har inte fått sin gata

Historiskt viktiga personer kan också ge namn åt parker, torg och vägar. I Borgå finns många förslag på personer som kunde få en gata i stadens namnbank. Förslagen har kommit från invånarna i Borgå och från politiker.

När Borgå stad planerar ett nytt område ser man i namnbanken om det skulle finnas ett lämpligt namn att använda.

- Det är svårt ibland att hitta rätt plats för ett namn. Till exempel kan en väldigt viktig person inte ge namn åt en riktigt liten bostadsgata. Man måste hitta en plats som hedrar personen, säger Mikkola.

Det går inte att ge en liten bakgata namnet på en stor och viktig historisk person. Som exempel nämner Mikkola att man inte hittat en lämplig plats för att hedra författaren Jussi Kylätasku.

- Den betydande författaren Jussi Kylätasku bodde i Levinska huset på Ågatan. Efter hans död önskade Jussi Kylätasku-sällskapet att man skulle få en gata med hans namn. Vi har letat men alltid kommit fram till att nej, här passar det inte, säger planerare Pekka Mikkola på Borgå stad.

VIlken bemärkt östnylänning tycker du borde få en gata uppkallad efter sig? Kommentera i kommentarsfältet!

Så namnges vägar, gator, parker och torg

Nya namn har ofta en historisk grund. Det kan vara fråga om namn som tidigare använt i folkmun om platsen.

Naturen på området kan också användas som grund för vägnamnen.

Ofta har vägnamnen på ett område ett gemensamt tema.

För att ett personnamn ska användas måste det vara en betydande historisk person.

Det är viktigt att undvika vägnamn som redan finns i samma kommun.

Diskussion om artikeln