Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Nudging” ska göra det lättare för oss att välja vegetariskt – men man måste inte säga nej till allt kött för att äta klimatsmart

Från 2018
Uppdaterad 19.11.2018 06:32.
Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä.

Vi måste sluta överraskas av vegetarisk mat, menar forskare. Ett av sätten är så kallad nudging – åtgärder som underlättar individers val. Om det är lätt att välja bort ens en biff eller en hamburgare, tar vi redan ett steg mot ett hållbarare samhälle, säger Jaana Laitinen på Promo at work.

På Finlands miljöcentrals seminarium om hållbar mat presenteras mycket ny forskning, men en sak är klar. Det är möjligt att få människor att äta grönare, men vi har egentligen ingen tydlig aning om hur det ska gå till.

Att samhället gärna skulle få bli mindre beroende av animaliska proteinkällor – konsumera mindre kött på klarspråk – är en förhoppning som bottnar i att vetenskapen visar att köttproduktionen, speciellt nötproduktionen, är en miljöbov av rang.

En människa som i dag får allt sitt protein från animaliska produkter kommer inte att bara äta "kaninmat" i morgon

Mikael Hildén

Majoriteten av sakkunniga i världen är av den åsikten att det effektivaste sättet att åtgärda det är att minska på konsumtionen, speciellt i väst där man äter överlägset mest kött.

Men innan vi går in på tekniska detaljer om hur det här nu ska hända är det viktigt att komma ihåg att meningen inte är att förbjuda allt köttätande.

- En människa som i dag får allt sitt protein från animaliska produkter kommer inte att bara äta "kaninmat" i morgon, säger Mikael Hildén, direktör för programmet om klimatförändring på miljöcentralen.

Hildén påpekar att människan är en omnivor, en allätare, som i huvudsak behöver ett visst intag av protein, energi och vitaminer. Varifrån man får det är inte viktigt, men det handlar om balans.

- Det handlar inte om att vi ska sluta med animaliska produkter helt och hållet, till exempel fisk är en bra proteinkälla, men vi har sett en ökning av användningen av vegetariska produkter och en ökning av utbudet. Så den här forskningen är viktig just för att fördjupa förståelsen för hur mångfacetterat det här egentligen är.

Mikael Hildén, professor vid Finlands Miljöcentral.
Bildtext Mikael Hildén.
Bild: Niklas Evers

Bra energiintag men dålig mage av bönor

En färsk studie över hur en mer vegetarisk kost påverkar vårt intag av energi visar att vi har en liten men märkbar väg att gå vad gäller tillredningen och matvaror.

Anne-Maria Pajari berättar om studien där tre grupper åt olika kost i tre månader. En grupp åt kost där proteinintaget till 70 procent bestod av animaliska produkter, en åt kost där 70 procent hade vegetabiliskt ursprung, och en grupp åt 50/50.

Pajaris team fann att där andelen djurprodukter hade sänkts till 50 procent fanns ingen skillnad i energiintaget jämfört med gruppen med 70 procent, och nivåerna var helt normala.

Den tredje gruppens resultat var marginellt sämre: energiprocenten var 14 istället för 17 procent. Forskarna kunde inte avgöra var tappet kom ifrån, men resultatet är ändå signifikant, påpekar Pajari.

Teamet fann ändå ett problem. Baljväxter har ansetts vara en av de mer hållbara alternativen till kött, för proteinnivåernas skull. Dock visade sig folkvisdomen om bönor vara sann åtminstone i det här fallet.

- Vi överraskades lite av att ett högt intag av bönor ledde till magproblem för många av deltagarna, konstaterar Pajari och säger att vi måste komma på hur den knuten ska lösas.

Vad är "nudging"?

Kaisa Poutanen, forskare på Teknologiska forskningscentralen VTT presenterade hur så kallad "nudging" kan vara ett verktyg för att främja vegetarisk mat.

Nudging betyder att man underlättar individuella val genom att göra det lättare att ta ett visst beslut. Om det är enkelt för dig att äta falafel på lunchen så är det sannolikare att du gör det, speciellt om det är jobbigt att ta en biff.

Poutanens projekt har fått god respons från de företag som deltagit. Poutanen säger att det ligger i allas intresse att främja ett hälsosamt leverne, speciellt hos sina anställda.

Varje arbetsplats har sina egna utmaningar för att främja vegetarisk kost

Problemet är ofta att ordet vegetarisk väcker så starka känslor, vare sig det handlar om skolbarn eller beväringar. Om vi skulle sluta överraskas av vegetarisk mat, och bara kalla det mat, skulle samhällsförändringen gå snabbare.

Poutanen har inga uppgifter om att folk skulle ha varit missnöjda med hennes projekt.

- Vi har inte mött på motstånd egentligen alls, men det finns problem med att ordna så att det blir lättare att välja vegetariskt. Varje arbetsplats har sina egna utmaningar för att utföra den här nudgingen, säger Poutanen.

Vy ut från ett flygplansfönster där en ko precis flyger förbi.

Bostaden, biffen och bilen – det här är viktigast när du vill göra något för miljön

Hushållens klimatavtryck beror till stor del på uppvärmning.

Diskussion om artikeln