Henrik Othman: Jag kan inte tänka mig ett liv utan att skriva
Henrik Othman, biträdande chefredaktör på Österbottens Tidning, blir pensionär men tänker inte lägga vare sig penna eller dator helt åt sidan.
Othman kom till dåvarande Jakobstads Tidning 1980 som sommarvikarie och har sedan dess sysslat med det mesta på tidningen förutom sport.
Han arbetade många år med kulturfrågor och under senare år har det handlat om att skriva ledare, gärna med nationella och internationella utblickar, för tidningen.
En bra ledartext kan se ut på många sätt, det beror på skribenten. I Othmans fall säger han sig gärna komma in från sidan eller bakifrån i ett ämne och ta upp referenser bakåt i tiden.
Litteraturen är också en källa som det går att ösa ur i hans fall och småningom gäller det att fokusera och resonera fram och tillbaka i själva skrivandet.
- En bra ledare behöver inte sluta i en bestämd slutsats, en ledare skall belysa och väcka frågor.
Hans ledare har ofta handlat om nationella och internationella frågor. På det lokala planet har det handlat om mera akuta frågor, till exempel öppenhet i förvaltningen.
- Jag är mycket oroad över bolagiseringen av kommunal verksamhet, offentlighetsprincipen gäller inte på samma sätt i det fallet.
Förebilder bland ledarskribenter
Othman är ursprungligen Åbobo och där finns två av hans förebilder, båda i tiderna ledarskribenter på Åbo Underrättelser, Bo Stenström och Torbjörn Kevin.
- Bosse var en förebild men jag har också alltid sett upp till den något äldre kollegan Torbjörn Kevin. Han har vågat tänka annorlunda och påpekat att saker inte är så enkla som i den första ytliga debatten.
Debatter kommer och går och återkommer, men en debatt som han speciellt lyfter fram gäller vaccinationsfrågan.
- Vaccinationsfrågan är en evighetsfråga där ÖT tagit en mycket klar ställning men samtidigt har vi haft en mycket låg tröskel för debatten och också släppt fram vaccinationsmotståndarnas argument.
Österbottens Tidning och andra tidningar skärpte inställningen till insändare överlag och brister i faktainnehållet efter ett utslag i Opinionsnämnden för massmedier.
- Där slogs fast att en tidning också är ansvarig för faktakollen i insändare och i debatt, där har vi fått kritik för censur om insändare stoppas på den grunden.
Papperstidningen är den stora paradoxen
Papperstidningen är den stora paradoxen enligt Othman. Den drar in över 90 procent av intäkterna men samtidigt stiger kostnaderna och upplagan sjunker.
- Vi har drivit aktiva kampanjer för papperstidningen bland de unga men vi har fått sträcka vapen. Den goda nyheten är att antalet digitala prenumeranter ökar.
Tidningarna har frångått principen om att det digitala materialet är gratis och inriktningen på den digitala sidan är att publiken betalar för det som den läser.
- Annonsmarknaden på den digitala sidan är däremot svårbearbetad, Google och Facebook far iväg med största delen av tillväxten.
Fortsatt skrivande för Othmans del
Pensioneringen innebär inte att Othman kommer att sluta skriva.
- Jag kan inte tänka mig ett liv utan att skriva, hittills har jag skrivit mina 3000-5000 tecken för morgondagen. Nu är jag frestad att skriva större helheter och uppdrag som kräver mera djupgående insatser.
Österbottens Tidnings läsare kommer också i fortsättningen att träffa på Henrik Othmans texter i form av kolumner och recensioner.