Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Prisbelönta Astra får ny chefredaktör - både politik och kultur i Vilhelmina Öhmans feministiska tidskrift

Från 2018
Uppdaterad 19.11.2018 08:06.
Vilhelmina Öhman, chefredaktör för Astra
Bildtext Astras nya chefredaktör Vilhelmina Öhman. Foto: Vanessa Forstén

Modiga politiska ställningstaganden, långlivat kulturinnehåll och fler läsare i Sverige. Bland annat det tänker den feministiska tidskriften Astras nya chefredaktör Vilhelmina Öhman jobba för.

Öhman har tidigare suttit i styrelsen för Astras utgivarförening och imponerade under rekryteringsprocessen bland annat med "sina visioner och sin samhällspolitiska udd" heter det i Astras pressmeddelande om utnämningen.

Själv tror Öhman att det här handlar om att hon bland annat vill fortsätta på den linje som Astra utstakade i samband med kampanjen #dammenbrister som tidskriften belönades för.

Bara för att en fråga lyftes upp redan på sjuttiotalet, betyder det ju inte att den är löst idag.

Att klart och tydligt ha ett feministiskt fokus är alltså inget Öhman skyggar för, även om tidskriften ibland beskyllts för att idka "sjuttiotalsfeminism".

- Bara för att en fråga lyftes upp redan på sjuttiotalet, betyder det ju inte att den är löst idag. Det här gäller bland annat förlossningsvården, lika löner eller aborträtten som igen är hotad i många länder, säger Öhman.

Translag och långläsning

I praktiken handlar det samhällspolitiska engagemanget bland annat om att ta ställning i frågor kring exempelvis translagen eller samtyckeslagen, berättar den nya chefredaktören.

Även kulturinnehållet ska finnas kvar.

- I och med att vi är en tidskrift som utkommer fyra gånger per år kan vi inte bjuda på exempelvis dagsaktuella recensioner. I stället satsar vi på mer långlivat kulrturinnehåll, lovar Öhman.

Aktivism och interaktivitet

Som tidskrift finns Astra både till pappers och på webben.

Och det var via nätet och olika sociala medier som man nådde framgången med #dammenbrister - ett recept som den nya chefredaktören tänker hålla fast vid, så gott resurserna tillåter det.

Astra ska även i fortsättningen satsa på aktiv kontakt med läsarna, bland annat genom de releasefester man ordnar då ett nytt nummer kommer ut.

Fler läsare i Sverige

Öhman vill också bredda läsekretsen inom det svenska språkområdet.

- Vi har en del prenumeranter i Sverige och vi hoppas att de ska bli fler. Vi strävar efter att öka Astras synlighet där bland annat genom att delta i bokmässor och feministiska festivaler.

Och även männen får något ut av Astra, lovar chefredaktören.

- Vi har både skribenter och prenumeranter av manligt kön. Männen kanske kan bli mer medvetna om sina privilegier via Astra, säger Öhman - som tillägger att hon är ganska trött på frågan om vad tidskriften kan ge männen.

Astras nya chefredaktör Vilhelmina Öhman intervjuas i Yle Vega på måndagseftermiddagen.

Diskussion om artikeln