Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Grått är gott – läs vilka fina toner den smutskastade färgen har

Från 2018
Mörka, kala kvistar mot en grå himmel.
Bildtext Är allting grått i november?
Bild: Yle/Marie Söderman

Jämngrått, askgrått och betonggrått. Eller kanske barmhärtigt, lugnande och en färg som framhäver allt omkring dig?

November brukar alltid svepa in oss finländare i sin grå slöja. Efter en sommar som kändes som att den aldrig ville ta slut och efter en kort men färggrann ruska, faller finländarna i november in i en mörk och blöt melankoli, där man söker både sig själv och en lätt dunjacka.

Plötsligt består världen bara av kala, bladlösa ärenden och till och med de mest positiva i gänget söker fram sin ljusterapilampa ur garderoben.

Sätt dig ner i lampans förbländande sken, lyssna på en grå regnlåt och läs hur färggrant grått har blivit.

1. Också tonåringar vill ha visdomens färg

Vad kunde göra en gråhårig farbror eller tant mer lycklig än att se hur det egna, grålockiga hår man i årtionden haft plötsligt under de senaste åren blivit en trendig hårfärg, som till och med tonåringar vill ha?

Och fastän silverschampon och hårfärger fortfarande säljer bra, så vet de gråhåriga givetvis sanningen: Visdomens grå färg i ditt hår uppstår bara som en naturlig biprodukt till ett färggrant liv.

2. Vita hem är så förra säsongen

– Kanske finländarna älskar grått för att hälften av året har den färgen, analyserar butikschef Annakaisa Sarokas på Rakentajan Sarokas i Åbo.

Inredningsexperten har märkt att vi också klär våra hem i grått. Grått anses vara en förnäm färg.

– Jag har redan i flera år trott att gråtrenden skulle mattas av och att folk skulle bli trötta på den. Trots det verkar grått hålla sig kvar på första plats som favorit.

Inredning på fritidsbostadsmässan 2014 i Kalajoki
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Sarokas erfarenhet kommer från de ytmaterial hennes kunder väljer till sina hem; såsom kakelplattor, golv, väggfärger och bastupanel. Där spelar grått fortsättningsvis en viktig roll.

– Jag brukar vanligtvis först fråga kunderna vilken färgvärld de tänkt sig. Utan att ljuga, så säger 90 procent grått, ljust eller något i betongstil. Loftlägenheter och betongaktiga ytor är jättepopulära nu och där är grått huvudfärgen, säger Sarokas.

Jag har redan i flera år trott att gråboomen skulle mattas av och att folk skulle bli trötta på den. Trots det verkar grått hålla sig kvar på första plats som favorit

Annakaisa Sarokas

Hemma hos inredningsexperten är det sparsamt med grått, egentligen bara på kakelplattorna i badrummet.

– Och så ligger det en grårandig filt på soffan! Och ylle – det hör på något vis till att det ska var grått; sockor, halsdukar och vantar, säger Annakaisa Sarokas.

3. Finländaren myser och tränar i grått

Fråga vem som helst som har tvättat vita strumpor: grått är mycket mer praktiskt i alla lägen! Och grått passar i många andra kläder.

– Andelen grått i vårt sortiment har blivit större, men grått är inte det nya svarta ännu, säger S-gruppens sortimentschef Päivi Hole.

Fördelen med grått jämfört med svart är dess många färgnyanser. Svart är alltid svart

Päivi Hole

Enligt Hole har grått redan länge funnits som ett komplement till svart inom herrkollektioner, och särskilt i collegekläder finns det mycket grått.

I damkollektioner har andelen grått vuxit åtminstone bland stickade produkter och collegekläde, liksom bland lounge wear och myskläder.

– Fördelen med grått jämfört med svart är dess många färgnyanser. Svart är alltid svart, säger Hole.

Marja Raks kläddesign: en kvinna i grå kjol och grå tröja.
Bildtext Marja Raks kläddesign.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Särskilt damer är noga med de grå nyanserna i kläderna. Enligt Päivi Hole finns det nuförtiden mer grått också i träningskläder, men svart är fortfarande en stark etta.

4. För konstnären är grått så mycket mer

– Grå är en viktig färg för mig. I måleriet stöder grått de rena färgerna och får dem att synas. På det viset är grått ingalunda någon dyster färg.

Bildkonstnären Erika Adamsson talar vackert om grått. Hon tänker inte på färgerna som enskilda färger, utan de existerar alltid i förhållande till varandra. Konstnären har fullt av möjligheter då hon blandar med grått.

Erika Adamsson i ain ateljé.
Bildtext Erika Adamsson i sin ateljé. Motiven i bakgrunden är hämtade ur den populära tv-serien "Vår tid är nu".
Bild: Andy Ödman/Yle

– Det finns inte bara en grå färg. På färgpaletten kan du se det då du blandar ebenholtssvart med vitt och får grått. Men du får en helt annan grå nyans exempelvis av umbra och preussiskt blått. Och ännu fler grå nyanser får du också med komplementfärger, som smaragdgrönt och krapprött, berättar Adamsson.

Bildkonstnären Erika Adamssons tavla från ett borgarhem, numera Museet Ett hem.
Bildtext Erika Adamssons utställning om konsul Alfred och konsulinnan Hélène Jacobssons ståndsmässiga hem är öppen till 19.11.2018 på Makasiini Contemporary i Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

En liten klick vitt i den mörka färgen visar för konstnären om det grå skiftar i rött eller grönt.

– Grått är viktigt i mina målningar, och nästan alltid med på min palett.

5. Dagarna går, men vädret består

Grådasket i november har gett upphov till många metaforer. Någon talar om en grå filt som ligger över landskapet, en annan om novembers grå starr.

En del känner det som att de går omkring i en dimma lik Gin Long Drink och talar om lonkeroväder.

Ibland saknar folk solen så mycket att de kontaktar polisen och gör en anmälan om att den är försvunnen.

Det krävs säkert fantasirikedom av meteorologerna att presentera väderrapporten, och få den att kännas fräsch fastän vädret är likadant dag efter dag.

– Visst måste jag medge att det ibland krävs fantasi när jag funderar på olika sätt att beskriva det grå vädret. Å andra sidan finns det mer tid att förklara väderfenomen och tala om vädret i ett större perspektiv de dagar det inte sker stora förändringar, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Situationen är enligt Huutonen liknande också på sommaren om det finns ett kraftigt högtryck över Finland och vädret fortsätter att vara soligt i flera dagar.

– Men inte händer sådant varje år ens, säger Huutonen.

6. Hundratals kvinnor går omkring i arméns gr… färggranna kläder

Enligt Värnpliktslagen är varje manlig finsk medborgare värnpliktig från början av det år då han fyller 18. Antalet män i fosterlandets tjänst varierar beroende på hur stor årskullen är.

Puss
Bild: Yle/Linus Hoffman

Enligt Statistikcentralens Findikator har cirka 25 000 män årligen inlett sin beväringstjänst. Antalet kvinnor som slutför frivillig militärtjänst har de senaste åren hållit sig kring 400–500 kvinnor per år.

Arméns grå är ett uttryck som har kommit för att stanna. Egentligen har arméns uniformer och andra kläder redan länge varit allt annat än grå.

Soldatmössor och baretter som används av Försvarsmakten i Finland.
Bild: Skärmdump från Försvarsmakten webbplats

7. Grått fungerar som en turistmagnet

I Finland är det många som i det grå vädret längtar efter en semesterresa till solen. Men samtidigt finns det tvärtom de som längtar hit.

Åbos matambassadör Tanja Raunio, som är expert på matturism, poängterar att utlänningar ibland kommer till Finland med väldigt överraskande önskemål. Som det brasilianska par som för något år sedan i november anlände till Åbo.

– De frågade varför det var så soligt väder. De hade lockats till Finland tack vare mörkret och allt det grå! Jag försäkrade dem att vädret högst troligt redan nästa dag skulle vara till deras belåtenhet, alltså mycket dystrare.

Regnet öser ner i Houtskär
Bild: Tove Söderman

Det är bara äkta finländare som tror och vet att det brasilianska parets önskan troligen gick i uppfyllelse.

Artikeln baserar sig på Harmaa on hyvä – lue, mitä kaikkea paljon parjatusta väristä löytyy skriven av Sannimari Lehtilä.

På andra språk

Diskussion om artikeln