Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världscupen i backhoppning igång – kvalsjuan Antti Aalto imponerade direkt: ”Visar att det finns kapacitet”

Från 2018
Antti Aalto i farten.
Bildtext Antti Aalto visade framfötterna i Polen på fredagskvällen.
Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press

Antti Aalto och Jarkko Määttä lyckades som enda finländare ta sig vidare från kvalet i polska Wisla på fredagskvällen. 23-årige Aalto var klart bäst av finländarna – det 127,5 meter långa hoppet räckte till för en sjunde plats i kvalet.

Finländsk backhoppning har inte precis fått njuta av allt för fina placeringar de senaste säsongerna. Men på basis av Antti Aaltos formbesked inför säsongspremiären i polska Wisla finns det en liten gnutta hopp.

Aalto imponerade redan i träningshoppen, där han som bäst placerade sig på en delad nionde plats, och 23-åringen lyckades också i kvalet på fredagskvällen.

Aalto hoppade 127,5 meter i den 134 meter stora backen och slutade på en sjunde plats. Finländaren lämnade flera topptippade hoppare långt bakom sig.

– Det ger hopp. Aaltos form visar att det finns kapacitet att nå framskjutna placeringar. Men vi ska komma ihåg att till och med en plats i den andra hoppomgången är ett steg framåt just nu, säger Yles expertkommentator Tommi Nikunen.

Aalto har också tidigare imponerat i kvalsammanhang, men då han till exempel vann kvalet i Lahtis i fjol deltog inte de tio främsta hopparna i kvalet.

Määttä 35:a, Alamommo och Nousiainen har hoppat klart

Jarkko Määttä hoppade i sin tur 120,5 meter, vilket räckte till för en 35:e plats. De 50 främsta hopparna tog sig vidare till tåvlingen på söndag.

Andreas Alamommo (110 meter, 58:e plats) och Eetu Nousiainen (101,5 meter, 66:e plats) tog sig inte vidare till tävlingen. Backhoppningshelgen fortsätter dock redan i morgon med lagtävling.

Kvalets främsta hoppare var ryska Jevgenij Klimov, som hoppade 137 meter. Samtliga resultat från kvalet i Wisla hittas här.

Lördagens sändning från lagtävlingen kör igång klockan 16.55 på Arenan och i TV2. Sändningen från söndagens tävling kör igång klockan 15.55, likaså på Arenan och i TV2.