Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CIA misstänker att Saudiarabiens kronpris ligger bakom mordet på Khashoggi

Från 2018
Uppdaterad 17.11.2018 11:56.
Journalisten Khashoggi sörjs i en demonstration utanför Saudikonsulatet i Istanbul.
Bild: EPA

Utredningen i mordet på journalisten Jamal Khashoggi går framåt. Amerikanska CIA misstänker att Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman, beställde mordet på journalisten.

Misstankarna baserar sig på ett telefonsamtal mellan Khashoggi och kronprinsens bror, Khalid bin Salman, där prins Khalid säger att det är säkert för Khashoggi att gå till det saudiska konsultatet där han senare dödades.

Enligt källor har CIA informerat USA:s ledning, kongressen inkluderad, om saken – vilket motstrider saudiska uttalanden om att kronprinsen inte varit inblandad i fallet.

Telefonsamtal som bevis

Enligt Washington Post, som var först med nyheten om CIA:s upptäckt, baserar sig CIA:s bedömning till viss del på ett telefonsamtal som Khashoggi hade med kronprinsens bror, Khalid bin Salman.

Prins Khalid, som också är den saudiska ambassadören i USA, sade till Khashoggi att han borde gå till det saudiska konsultatet i Istanbul för att få dokument som han var ute efter och sade att det skulle vara säkert för honom att göra det.

Tidningen skriver att det inte var klart om prins Khalid kände till planerna om att Khashoggi skulle mördas.

Prins Khalid har sedan dess skrivit på Twitter att den senaste gången han pratade med Khashoggi var per sms i slutet av oktober i fjol.

Washington Post skriver också att CIA fann 15 saudiska agenter som flög med statliga flygplan till Istanbul där de tog livet av Khashoggi.

Saudiarabiska ambassaden i Washington: "Dessa påståenden är falska"

CIA:s misstankar försvårar USA:s president Donald Trumps försök till att bevara bandet med allierade Saudiarabien.

Såväl Vita huset som USA:s utrikesparlament har valt att inte kommentera fallet i Washington Post.

En talesperson från den saudiarabiska ambassaden i Washington har däremot kommenterat nyheten i ett uttalande.

– Påståendena i denna påstådda bedömning är falska. Vi har och vi fortsätter att höra olika teorier, utan att se den primära grunden för dessa spekulationer, säger talespersonen.

Åklagare: "Kronprinsen visste inte något"

Den allmänna åklagaren i fallet sade på torsdagen att han tänker ansöka om dödsstraff för de fem som var misstänkta för mordet.

Åklagaren, Shalaan al-Shalaan, sade till reportrar att kronprinsen inte visste något om operationen där Khashoggis kropp styckades och avlägsnades från konsultatet där Khashoggi dog.

Tjänstemän i USA har varit skeptiska till att Saudiarabiens kronprins inte känt till planerna om mordet på Khashoggi, i och med hans kontroll över landet.

Mohammed bin Salman
Bildtext Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman, misstänks ligga bakom mordet på Khashoggi
Bild: YURI KOCHETKOV

USA:s president, Donald Trump, har undvikit att direkt beskylla kronprinsen, men på fredagen höll han med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan: "Något som helst försök att dölja incidenten ska inte tillåtas".

CIA har kontaktats av nyhetsbyrån AFP, men nekat att kommentera.

Jamal Khashoggi dödades i Istanbul i början av oktober. Han skrev bland annat kolumner för Washington Post och var kritisk mot den saudiarabiska regeringen.

Källor: AP, AFP, Reuters.

Diskussion om artikeln