Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Familjereformen måste genomdrivas av nästa regering

Från 2018
Uppdaterad 17.11.2018 14:33.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Yles Morgonettan.
Bild: Lehtikuva

Finansminister och partiordförande Petteri Orpo (Saml) kräver att nästa regering tar itu med den länge planerade familjeledighetsreformen - och genomför den.

Reformen måste få kosta, säger Orpo, men vill inte säga hur mycket.

Orpo, som var gäst i Yle-programmet Morgonettan på lördagen, efterlyser en jämställd familjereform.

I den skulle mamman och pappan få varsin kvot av föräldraledigheten, och sedan själva bestämma vem som är hemma resten av ledigheten.

Jag vill inte ge mig in på en vallöftesauktion

Samlingspartiet har tidigare talat om en kostnadsneutral reform, men Orpo säger nu att det är möjligt att den kommer att kosta.

- För att få till stånd en bra reform som ger flexibilitet och förbättrar kvinnornas ställning på arbetsmarknaden kan det behövas vissa tilläggsresurser.

Hur mycket pengar Samlingspartiet är berett att satsa på reformen lämnar han ändå osagt.

- Jag vill inte ge mig in på en vallöftesauktion. Men vi ska genomföra en reform som är jämställd - det är det bästa löftet jag kan ge.

Penningbrist fällde reformen senast

Familjeledighetsreformen har planerats redan länge, och såg i vintras ut att kunna ros i hamn.

Den föll ändå överraskande i februari,
då familje- och omsorgsminister Annika Saarikko plötsligt drog den tillbaka. Orsaken angavs vara bristande finansiering.

Orpo säger nu att reformen redan har fått vänta alldeles för länge, och han anser att det är helt nödvändigt att den genomförs under nästa regeringsperiod.

Reformen behövs enligt Orpo inte minst för att göra det mer attraktivt för familjer och unga par att skaffa barn. Den senaste befolkningsprognosen från Statistikcentralen visade häromdagen att Finlands befolkning småningom börjar krympa, eftersom det föds allt färre barn.

Diskussion om artikeln