Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsmotståndare demonstrerade i Karleby

Från 2018
Demonstration mot pälsdjurshållning i Karleby
Bildtext Demonstration mot pälsdjurshållning i Karleby
Bild: Yle/Kjell Vikman

Konsumenter skall genom fredliga medel och diskussioner förmås att avstå från pälsprodukter. Den förhoppningen har Niina Kuorikoski som tillsammans med några andra personer delade ut flygblad på gågatan i Karleby på lördagen.

Finland Fur Animal Save är en ny grupp för pälsmotståndare som bildats i höst men redan har hunnit ordna tillställningar på ett tiotal orter i landet.

Blandad respons

Niina Kuorikoski bor i Åbo men är hemma från Karleby. Hon har startat den löst sammansatta gruppen som verkar på gräsrotsnivå men den är enligt henne en gren av en global rörelse, Save Movement.
Målet är att få bort pälsnäringen från landet och responsen har varit blandad på de orter där man fört fram sitt budskap och delat ut flygblad.

- Negativa kommentarer har kommit om att vi blandar oss i andra människors näringar. Ibland har folk haft ett behov av att bara komma fram och skrika oförskämdheter åt oss.
Fina diskussioner har också förekommit och uppmuntran, säger Niina Kuorikoski.

Niina Kuorikoski (i röd mössa)demonstrerar mot pälsdjurshållning i Karleby
Bildtext Niina Kuorikoski (i röd mössa) ordnade demonstrationen mot pälsdjurshållning
Bild: Yle/Kjell Vikman

Pälsnäringen handlar enligt henne bara om mode och hon frågar sig varför man för den skull måste stänga in pälsdjur i små burar och ta livet av dem efter drygt ett halvt år.

- Jag är allmänt bekymrad över det sätt på vilket djur behandlas, också produktionsdjur överlag, säger Sampsa Kujala som var en av de lokala deltagarna i demonstrationen.

Diskussion om artikeln