Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland nia i lagtävlingen efter snöplig vurpa – OS-guldlaget Norge hamnade bakom finländarna efter att stjärnan diskats: "En kris"

Från 2018
Robert Johansson.
Bildtext Robert Johansson diskvalificerades i Polen.
Bild: Alexandra Wey / EPA-EFE / All Over Press

Den finländska backhoppningskvartetten blev bara 7,5 poäng från en plats i den andra hoppomgången då lagtävlingen avgjordes i polska Wisla på lördagen. Den största skrällen? Att OS-guldlaget Norge slutade tia. Det efter att Robert Johansson diskats.

Skulle allt ha gått vägen kunde Finland bra ha kunnat tampas om bättre placeringar på lördagen. Men då Eetu Nousiainen föll i sitt 115,5 meter långa hopp stod det klart att Finland inte skulle gå vidare till den andra omgången.

– Jag klarade mig undan med blåmärken, men den mentala biten är tuffare då vi blev så nära att få hoppa i andra omgången. Det skulle ha varit en fin start på säsongen, kommenterar Nousiainen själv efter vurpan.

Bästa finländare i farten på lördagen var väntat nog Antti Aalto. Aalto, som slutade sjua i det individuella kvalet på fredagen, hoppade 119,5 meter.

Finland slutade på en nionde plats, 7,5 poäng från åttan Tjeckien. Bakom sig lämnade finländarna både Kazakhstan – och OS-guldmedaljörerna Norge.

Norges Robert Johansson diskades nåmligen efter sitt 126,5 meter långa hopp på grund av en regelvidrigt stor dräkt.

– Det var inte små marginaler. Dräkten var dubbelt större än marginalen som tillåts, berättar FIS dräktkontrollör Sepp Gratzer för NRK. Dräkten var enligt NRK för lös vid midjan.

"Ser synnerligen dumt ut"

Johansson själv var besviken.

– Jag förstörde det för hela laget, säger han för NRK.

Tränaren Alexander Stöckl intygar i sin tur att dräkten kommer att korrigeras i tid till söndagens storbackstävling.

– Det är en kris, påpekar han ändå.

– Vi var säkra på att den var av rätt storlek. Jag beklagar verkligen det här. Det ser synnerligen dumt ut för oss. Nu är det bara att sy ihop den vid och köra på nytt i morgon.

Segern i lagtävlingen gick till Polen. Tyskland slutade tvåa och Österrike knep tredjeplatsen. Samtliga resultat hittas här.

Yle sänder tävlingen på söndag med start klockan 15.55 på Arenan och i TV2. Antti Aalto och Jarkko Määttä kvalade in till tävlingen.

Diskussion om artikeln