Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20 000 tjecker demonstrerade för att få omstridd premiärminister att avgå

Från 2018
Demonstration i Prag.
Bild: EPA/Martin Divisek

Omkring 20 000 tjeckiska demonstranter samlades i Prag på lördagen där de krävde att landets omstridda premiärminister, Andrej Babis, ska avgå.

Stora folkmassor samlades runtom i huvudstaden Prag i Tjeckien på lördagen. Demonstranterna uppmanade premiärminister Andrej Babis att avgå.

Premiärministern anklagas för bidragsbedrägerier i EU som går tillbaka till för ungefär tio år sedan.

Han misstänks ha missbrukat EU-medel för att bygga lyxiga Stork Nest-farmen nära Prag år 2007-2008.

Demonstration i Prag.
Bild: EPA/Martin Divisek

Demonstrationen sker 29 år efter den så kallade Sammetsrevolutionen då det tjeckoslovakiska kommunistpartiet fick överlämna makten till en icke-kommunistisk regering.

Inte den första demonstrationen

Det här är inte första gången som tjecker demonstrerat för att få Babis att avgå. Så sent som i torsdags demonstrerade tusentals i huvudstaden.

Pressen på Babis ökade efter att hans son sade att hans pappa hade velat att han skulle hålla sig gömd för att hindra en brottsutredning av Babis och två av hans barn.

Det här härstammar från misstankar om att de utnyttjat EU-medel värda över 2 miljoner euro.

Oppositionen reagerade samtidigt genom att kalla parlamentet till en förtroendeomröstning. Enligt talmannen ska omröstningen ske på fredag 23 november.

Landets president, Milos Zeman, har däremot sagt att han skulle ge Babis posten på nytt, även om Babis inte får godkännande av lagstiftare.

Misstankar om samarbete med hemlig polis

Flera av lördagens demonstranter anklagade också premiärministern för att ha samarbetat med den kommunistiska hemliga polisen Státní bezpečnost, StB, före organisationen föll år 1989.

– Det är oacceptabelt att någon som både utreds för brott och är en StB-samarbetare är premiärminister, säger en av demonstranterna på plats, Mikulas Minar.

Demonstration i Prag.
Bild: EPA/Martin Divisek

De som demonstrerade ropade ord såsom "skam" och "avgång".

Premiärministern sade själv på fredagen att han "aldrig, nej aldrig, skulle avgå".

Källa: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln