Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Comebacken närmar sig: Markkanen sänker treor utan större problem, men vad händer i Golden State?

Från 2018
Lauri Markkanen skjuter.
Bildtext Chicago Bulls behöver Lauri Markkanens treor.
Bild: Lehtikuva

Lauri Markkanen börjar så småningom vara redo att återvända till NBA-parketten. Mästarna Golden State Warriors är i sin tur i kris då stjärnorna grälar och Steph Curry är skadad.

Chicago Bulls har varit i stora problem då flera av lagets nyckelspelare, med Lauri Markkanen i spetsen, har varit skadade.

Inatt åkte Bulls på ett rejält kok stryk då Toronto Raptors var bättre med en 39 poängs marginal. Nu var också Zach Lavine, som varit lagets effektivaste spelare, borta på grund av sjukdom.

Igår hade Bulls inlett starkt mot Milwaukee Bucks men tappade en över 20 poängs ledning och förlorade istället med 19 poäng.

Markkanen har fått följa med den svaga säsongsinledningen från sidan om då Chicago förlorat 13 och vunnit bara fyra matcher. Endast tre lag har ett svagare saldo i NBA.

Det finns ändå ljus i ändan av tunneln. Markkanen får ännu inte träna med kontakt men hans skott ser ut att må bra, i alla fall på basis av den korta videon som han retweetade på Twitter.

Finländaren som skadade sin högra armbåge innan säsongen startade tvingades vila sin skottarm i flera veckor, men ser inte ut att ha tappat siktet.

– Lauri hade en fantastisk träning idag och hans form förbättras hela tiden. De senaste dagarna har varit fantastiska. Han skjuter treor och känner sig bra, sade Bulls-tränaren Fred Hoiberg enligt klubbens Twitterkonto.

Tidtabellen för Markkanens comeback är oklar men om allt går bra kan det vara att han återvänder inom de närmaste veckorna. Hoiberg har sagt att laget inte tänker ta några risker utan vill vänta tills Markkanen är 100-procentigt återhämtad från sin armbågsskada.

Golden State i stora problem utan Curry

Golden State Warriors har målats upp som en stor favorit till att vinna sitt tredje raka mästerskap, men nu har laget ett par jobbiga veckor bakom sig. En superstjärna är skadad och två andra har grälat sinsemellan.

Stephen Curry som har ont i ljumsken har inte kunnat spela på en och halv vecka. Efter att Curry skadade sig mot Milwaukee Bucks har Warriors förlorat tre av sina fem matcher (Milwaukeematchen medräknad).

Innan det här hade de regerande mästarna öppnat säsongen starkt och vunnit tio av sina elva första matcher.

Stephen Curry.
Bildtext Steph Curry har varit den bästa poängplockaren i NBA den här säsongen med 29,5 poäng/match.
Bild: AFP / Lehtikuva

Currys skada är ändå inte det enda mörka molnet ovanför Oakland. Kevin Durant som valts till NBA-finalernas bästa spelare de två senaste åren har grälat med hetlevrade Draymond Green.

Det var i matchen mot Los Angeles Clippers som Durant blev irriterad då Green inte passade bollen åt honom i slutsekunderna av ordinarie speltid. Istället slarvade Green och Warriors förlorade till slut efter förlängning.

Durant konfronterade Green som i sin tur skällde ut Durant. Green rapporteras ha sagt att Warriors inte behöver honom och att de vann redan innan Durant anslöt sig till laget för drygt två år sedan.

Flyttar Durant?

I bakgrunden ligger ovetskapen om Durants framtid i laget. Han har en option för nästa säsong men superstjärnan har hållit tyst om sina planer.

Durant är en av NBA:s absolut största stjärnor men han har fått mycket kritik för att han valde att flytta till Golden State. Enligt många var det ett fegt beslut just på grund av att Warriors redan ansågs vara det bästa laget i NBA.

Kevin Durant dunkar.
Bildtext Kevin Durant är ett av basketvärldens farligaste anfallsvapen.

Tankegången hos de som fördömer Durant är alltså att han inte kan räknas till de genom tiderna största spelarna innan han lyfter ett svagare lag.

Att Golden State den här säsongen förlorat tre av de fem matcherna som Curry missat ses dessutom som ytterligare ett bevis på att Durant inte är den avgörande kuggen i Warriors-maskineriet.

Inatt förlorade Warriors mot Dallas Mavericks som hör till det svagare lagen i väst.

Diskussion om artikeln