Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apec-ledarna kunde inte komma överens om en slutkommuniké - det har inte hänt förr

Från 2018
Japans premiärminister Shinzo Abe (till vänster i förgrunden) och USA:s vice president Mike Pence (till höger i förgrunden) med Sydkoreas president Moon Jae-in i mitten, på Apecmötet i Port Moresby.
Bildtext Japans premiärminister Shinzo Abe (till vänster i förgrunden) och USA:s vice president Mike Pence (till höger i förgrunden) med Sydkoreas president Moon Jae-in i mitten, på Apecmötet i Port Moresby.
Bild: AFP / Lehtikuva

Årets Apec-toppmöte som hållits i Papua Nya Guinea avslutades på söndagen utan slutkommuniké, för första gången i samarbetsorganisationens historia. Mötet har överskuggats av handelskonflikten mellan USA och Kina.

Mötets värd, Papua Nya Guineas premiärminister Peter O'Neill bekräftade att de 21 ledarna som deltog i Apec-mötet inte kunde komma överens om en slutkommuniké. Istället fick O'Neill i uppgift att formulera ett avslutande uttalande från ordförandelandet.

Det var första gången i Apecs (Organisationen för ekonomiskt samarbete i Asien och Stilla havet) 29-åriga historia som man misslyckades med att få till stånd en avslutande deklaration.

- Ni vet, de två jättarna i rummet, sade O'Neill då journalister frågade honom vilka Apec-medlemmar som inte kunde komma överens.

Enligt honom är "hela världen oroad" över oenigheten mellan Kina och USA.

I förgrunden Chiles president Sebastián Piñera, Kinas president Xi Jinping och Papua Nya Guineas premiärminister Peter O'Neill efter den avlutande fotosessionen på söndagen.
Bildtext I förgrunden Chiles president Sebastián Piñera, Kinas president Xi Jinping och Papua Nya Guineas premiärminister Peter O'Neill efter den avlutande fotosessionen på söndagen.
Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Under toppmötet anklagade USA:s vice president Mike Pence Kina bland annat för stöld av immateriella rättigheter, påtvingad teknologiöverföring och orättvis handel. Enligt Pence lurar Kina dessutom in utvecklingsländer i en skuldfälla genom sina lån för olika infrastrukturprojekt.

Det förnekas av Kina som hävdar att inget land fallit i en skuldfälla på grund av samarbete med Kina och att Kina välkomnats varmt i de länder som Pence hänvisar till. Kina har gjort och gör stora investeringar också i Stillahavsregionen.

Kinas president Xi Jinping höll ett tal för Apec-ledarna där han varnade för protektionism.

- Historien har visat att konfrontation, oavsett om det handlar om kallt krig, varmt krig eller handelskrig inte har några vinnare, sade Xi.

En fråga som, enligt O'Neill, stod i vägen för en gemensam slutdeklaration var konflikten om Världshandelsorganisationen WTO och en reformering av den.

Samtidigt påpekade O'Neill att frågan om WTO-reformer står helt utanför Apecs ansvarsområde.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln