Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu mötte sina ministrar – försöker undvika nyval – och blir försvarsminister

Från 2018
Uppdaterad 18.11.2018 20:42.
Benjamin Netanyahu framför en israelisk flagga
Bildtext Benjamin Netanyahu arbetar hårt för att hålla ihop sin regering.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gör sitt allt för att hålla ihop sin nationalistkoalition och undvika nyval. Netanyahu träffade i dag medlemmar i koalitionen för att försöka undvika flera ministeravhopp.

Han vädjade till sina koalitionspartner att inte fälla regeringen.

Efter mötet höll Netanyahu ett direktsänt tal i tv till folket.

Netanyahu meddelade också att han tar över försvarsministerportföljen.

Eldupphör med Hamas blev en kontroversiell fråga

Regeringen i Israel har varit i gungning sedan försvarsminister Avidor Liebermann avgick i protest mot det senaste avtalet om eldupphör med Hamas. Liebermann anslöt samtidigt sitt parti Israel Beitenu till oppositionen.

Nu har koalitionen, som består till stor del av nationalistiska och religiösa partier, minsta möjliga majoritet i Knesset - 61 ledamöter av totalt 120.

Det betyder att de återstående koalitionspartierna kan komma med höga krav och hot om att fälla regeringen. Till exempel har utbildningsminister Naftali Bennet från partiet Judiskt hem, ett bosättarvänligt parti, redan krävt att få ersätta Liebermann som försvarsminister.

De övriga partierna har meddelat att de inte kommer anstränga sig för att hålla samman regeringen.

Varför vill Netanyahu undvika nyval?

Netanyahu upprepade i dag efter mötet med ministrarna att ett nyval skulle göra det svårare att hantera säkerhetssituationen och att det skulle vara oansvarigt att fälla regeringen i en sådan här situation.

I Israel har man inte varit nöjda med hur Netanyahus regering har hanterat de senaste våldsamheterna på gränsen till Gaza. En majoritet anser att Israel borde ta i hårdare. Skulle det bli ett nyval förväntas ändå Netanyahus parti Likud förbli det största partiet.

Demonstranter protesterar mot eldupphör-avtalet på gatan i Tel Aviv
Bildtext Israelerna protesterade stort mot eldupphörsavtalet med Gaza.

Det betyder inte nödvändigtvis att Netanyahu blir premiärminister, eftersom de andra partierna kan bilda en koalition runt honom.

Netanyahu har också en egen ko i diket när det kommer till att undvika nyval. I början på nästa år ska åklagarna fatta beslut om ett eventuellt åtal mot honom i korruptionsmål. Det har spekulerats i att ett åtal blir sannolikare ifall Netanyahu förlorar en del av sin regeringsmakt.

Om Netanyahu lyckas undvika nyval hålls valet som planerat i november 2019.

Kortvarig glädje i Gaza?

I Gaza firade Hamas Liebermanns avgång, eftersom man lyckats skapa oreda i den Israeliska regeringen. Glädjen för invånarna Gaza kan ändå bli kortvarig.

Förstörda byggnader i Gaza
Bildtext Byggnader i Gaza som bombades innan eldupphöret.

Traditionellt har det inte gått fredligt till när Netanyahu har kritiserats för att inte vara tillräckligt hård mot palestinierna.

Valkampanjerna 2012 och 2014 skuggades av hårda strider och det kan även hända nu, alltså ifall Netanyahu tänker sig kunna vinna valet genom hårda tag.

Källor: Haarez, DN, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln