Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Rysk agent infiltrerade kurs i grävande journalistik i Sverige

Från 2018
Uppdaterad 19.11.2018 07:47.
Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva. Bilden tagen den 16 november.
Bildtext Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva. Bilden tagen den 16 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

En agent från den ryska säkerhetstjänsten FSB fick stipendium och utbildning i undersökande journalistik som bekostades av svenska biståndsmedel i Sverige. Hans uppdrag var att spionera på de andra ryska deltagarna i utbildningsprojektet. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det aktuella biståndsprojektet heter Scoop Russia och bekostas alltså av den svenska biståndsmyndigheten Sida. Inom ramen för projektet får journalister från nordvästra Ryssland en veckas utbildning vid ett medieinstitut i Kalmar och ett stipendium för att utföra ett granskande projekt hemma i Ryssland.

Syftet med utbildningen är att stärka de demokratiska krafterna i Ryssland, enligt Sida.

Enligt DN (artikeln finns bakom en betalvägg) så infiltrerades den här utbildningen våren 2017 av en 50-årig FSB-agent från Petrozavodsk.

Han ska ha haft i uppdrag att kartlägga de andra ryska deltagarna vid utbildningen och att hemma i Ryssland komma in i kretsen av regimkritiska journalister.

Vilken normal spion hade sagt att det är sant?

DN har intervjuat bland andra den ukrainske journalisten Oleg Khomenok som är en av lärarna vid det här utbildningsprogrammet. Han är inte förvånad, utan säger att det finns ett stort intresse från den ryska säkerhetstjänsten för de här utbildningarna.

Khomenok förvånar sig över att just den nu aktuella mannen antogs till utbildningen trots att Khomenok hade påpekat till de ansvariga att mannen inte hade inkluderat sitt cv.

DN berättar också om andra mer eller mindre lyckade försök av FSB att infiltrera den här och andra motsvarande utbildningar.

DN har också fått tag på den utpekade 50-årige spionen. Han förnekar uppgifterna. Han förnekar också att han skulle ha arbetat på instruktioner från FSB under flera år.

- Det är utan tvekan inte sant och självklart så säger jag att det inte är sant - även om det hade varit sant så hade jag väl sagt att det inte är sant? Vilken normal spion hade sagt att det är sant? undrar mannen.

Källa: DN

Diskussion om artikeln