Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill inte lyssna på "fruktansvärda" inspelningen av mordet på Khashoggi

Från 2018
USA:s president Donald Trump i Ovala rummet den 16 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump säger att han är fullt informerad om innehållet i inspelningen av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, men Trump vill inte lyssna på den själv. Vad gäller den saudiske kronprinsens roll i mordet så vill Trump fortfarande tro på kronprinsens ord.

- Det är ett band med lidande, det är ett fruktansvärt band. Jag har blivit fullt informerad om det, det finns ingen anledning för mig att lyssna på det, sade Trump i en intervju för Fox News Sunday.

- Det var mycket våldsamt, mycket brutalt och hemskt, sade Trump om Khashoggis död.

Washington Post rapporterade på fredagen att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har dragit slutsatsen att det var Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som beordrade mordet på Khashoggi.

På lördagen lovade Trump att hans administration kommer att offentliggöra en komplett rapport om fallet på måndag eller tisdag.

Han sade till mig att han inte hade något att skaffa med det

I intervjun för Fox News Sunday berättar Trump att kronprinsen själv upprepade gånger bedyrat sin oskuld för Trump.

- Han sade till mig att han inte hade något att skaffa med det. Han sade mig det, kanske fem gånger vid olika tidpunkter, senast för bara några dagar sedan, sade Trump.

Då Trump fick frågan om kronprinsen kan ha ljugit för honom så gav han inget definitivt svar.

- Jag vet inte. Vem kan riktigt veta? Men jag kan säga att han har många människor....som säger att han inte hade någon vetskap.

Jag vill hålla fast vid en allierad

Trump erkände att människor i kronprinsens närhet "troligtvis var inblandade" i mordet, men han vill inte överge sin allierade.

- Jag vill hålla fast vid en allierad som på många sätt varit mycket bra, sade Trump.

Khashoggi kritiserade kronprins Mohammed och Saudiarabiens agerande i bland annat Jemen. Han försvann efter att ha gått in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober.

Saudiarabien påstod först att Khashoggi lämnat konsulatet i normal ordning och att man inte visste vart han försvunnit. Numera har Saudiarabien erkänt att Khashoggi mördades och styckades inne på konsulatet.

En demonstrant iklädd en mask som föreställer kronprins Mohammed. Bild på Khashoggi i bakgrunden. Denhär demonstrationen hölls utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 25 oktober.
Bildtext En demonstrant iklädd en mask som föreställer kronprins Mohammed. Bild på Khashoggi i bakgrunden. Denhär demonstrationen hölls utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 25 oktober.
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Enligt det saudiska åklagarämbetet mördades han av en grupp män som hade skickats dit av den saudiska underrättelsetjänsten för att hämta Khashoggi levande till hemlandet, men uppdraget spårade ur. I den här senaste officiella versionen har kronprinsen heller ingen som helst roll i mordet.

USA har infört sanktioner mot 17 saudier som pekats ut för inblandning i mordet.

Källor: AP, AFP, Fox News, Washington Post

Diskussion om artikeln