Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Novia startar utredning efter kritiken om nedbantad studieplanering: "Oerhört viktigt att vi har en fungerande och effektiv handledning"

Från 2018
Novia
Bild: Yle/ Amanda Bieber

När antalet studieplanerare vid Novia i Vasa gick ner från två till en, väcktes det en hel del kritik. Som svar på kritiken utreder Novia nu den totala resurseringen för studiehandledning.

Vid Novia i Vasa har endast en studieplanerare ansvar för 2 000 studerande. Det här kritiserades av studerandekåren Novium, som var oroliga att de studerande inte ska få tillräcklig studiehandledning.

Nu har Novia startat en utredning för att kartlägga den totala resurseringen för studiehandledning.

- Kartläggningen gäller studiehandledningen och den totala resursen som vi använder för studiehandledning. Det är många personer som sysslar med handledning, det är inte enbart de som kallas studiehandledare eller planerare, säger Örjan Andersson, Novias rektor.

"Viktigt att vi har en fungerande och effektiv handledning"

Andersson säger att det är viktigt för dem att de har en tillräcklig bemanning när det gäller studiehandledningen.

- Det är det som är vår uppgift och det är oerhört viktigt att vi har en fungerande och effektiv handledning för att hjälpa studerande framåt i studierna, säger Andersson.

Har ni startat utredningen på grund av kritiken?

- Ja. Naturligtvis är det så att ifall vi får en signal, som vi nu fått från studerandekåren Novium, om att man är orolig för att resursen inte är tillräcklig, är det självklart att vi ser på det.

Vad utredningen kommer leda till och ifall Novia kommer anställa fler studiehandledare vill Andersson inte spekulera i ännu.

- Vi ska säkerställa att vi har en effektiv och god handledning, konstaterar Andersson.

Utredningen väntas vara klar under denna vecka och görs inom alla Novias tre enheter.