Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"Det bästa är att få träffa alla barn" – nu börjar BUU-klubbens julturné 2018

Från 2018
BUU-klubbsledarna poserar tillsammans med BUU-stämpeln i en gymnastiksal
Bild: Ann-Catrin Rosenberg / Yle

Den 22 november är det dags för BUU-klubbens julturné 2018.

Programledarna Jontti Granbacka, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Staffan Gräsbeck har fullt upp de kommande veckorna. 1950 kilometer på vägen, 14 orter, 23 shower - det är BUU-turnén 2018 i ett siffernötskal.

Men vad händer egentligen då BUU-klubben är ute och träffar sina fantastiska tittare?

Många turnéer i bagaget

Det är inte första gången det här gänget är ute på turné tillsammans. För Lisa och Malin är det andra gången, Staffan är inne på sitt sjätte turnéår och Jontti har varit med nio gånger.

Malin som jobbar med teater har turnerat mycket också innan hon började på BUU-klubben, och hon tyckte redan då att det är hemskt roligt med turnéer. Man får se så många olika platser i Finland som man kanske annars inte skulle se och man får träffa en massa nya människor.

BUU-klubbsledarna poserar framför Yle-tornet i Böle
Bildtext BUU-klubbsledarna är redo att åka ut på turné...
Bild: Yle

Vad är det då som får BUU-klubben att åka på turné varje år? Jag ställde frågan till de fyra programledarna.

Jontti: Vi vill ju träffa dem vi gör program för, våra fantastiska tittare! Sen vill vi också bjuda dem på en underhållande show och dela ut kalendrar. Det bästa är nog att träffa alla glada barn och deras vuxningar.

Sen är det nog också roligt att umgås med Staffan, Malin och Lisa...bara de inte pruttar i bilen!

Lisa: Det bästa är att få träffa alla barn! Jag är inte så förtjust i novembermörkret, men när vi far på turné och får träffa massa glada barn så glömmer jag ibland bort att det är november.

Dessutom är det otroligt lyxigt att få träffa sin publik och att de får träffa oss. Barn är bäst!

Staffan: Man får en helt annan sorts kontakt med publiken. I och med att Svenskfinland ändå är ganska litet så har vi också möjligheten att träffa en stor andel av vår målgrupp.

Det är intressant att se hur publiken varierar beroende på vilken ort vi befinner oss på.

Eftersom att vi som programledare har lite olika sorters profiler är det roligt att se hur vissa barn identifierar sig med en sorts BUU-ledare, medan andra barn kanske identifierar sig lite mer med nån annan.

Förutom att det är roligt att träffa publiken måste man ju nog säga att det också är jätteroligt för oss att få hänga ihop och ha det roligt tillsammans under den intensiva period som turnén innebär.

Malin: Det bästa är att få träffa barnen som som kommer och tittar på showen, och att få prata och umgås med dem efteråt. Speciellt eftersom man vet att det är viktigt för dem, och stort att få träffa oss BUU-ledare.

Dessutom får vi BUU-ledare umgås och ha kul. Man blir ju som en liten familj under de där dagarna, eftersom man delar samma upplevelser.

Med min teaterbakgrund tycker jag dessutom att det är jätteroligt att stå på scenen och dra en show. Jag ser jättemycket fram emot årets show, och det ska bli spännande att se hur barnen tar emot den.

BUU-klubbsledarna tar en glad selfie efter en lyckad BUU-show
Bildtext Efter en lyckad BUU-show passar det med en glad selfie.
Bild: Lisa Gerkman / Yle

Kan ni berätta någonting speciellt som ni kommer ihåg från de gångna åren. Det går kanske inte alltid som på Strömsö?

Jontti: Ett år för jättelängesen så hade vi glömt att ta med kalendrar till Karleby, i stället hade vi fått med oss en låda full med stora bruna kuvert.

Det var nära kris men som tur var så körde vår assistent Haiju av och an till Vasa (130 km enkel väg) och hämtade kalendrar.

BUU-klubbsledarna sitter på en bänk och äter bananer
Bildtext Ibland måste man tanka energi medan man är på turné.
Bild: Ann-Catrin Rosenberg / Yle

Lisa: Före en kvällsföreställning i fjol var vi alla väldigt trötta och hade låg energinivå. Som tur fanns det en godisautomat utanför salen så jag gick för att skaffa lite choklad. Som det ofta händer med sådana maskiner fastnade chokladstängerna på vägen ut.

Nöden har ingen lag så jag tacklade maskinen så att jag skulle få ut dem. När jag vände mig om var det några barn som tittade på mig med stora ögon. Jag log sa att de hade fastnat och levererade chokladen åt de andra. Det togs emot med jubel!

Staffan: Förra året då turnén rörde sig i Västnyland kämpade vi oss från Helsingfors till Karis med de sista dropparna som fanns i bränsletanken i vår turnébil för att hinna fram i tid. Så långt gick det bra, men efter showen då vi skulle tanka tog bränslet slut, och vi rullade de sista 200 metrarna, så att farten precis räckte till för att nå bränslepumpen. Det gick ju bra till slut, men höll nog på att gå illa.

En annan gång för många år sedan sprack Lindas byxor totalt i baken då hon gjorde nån gymnastikrörelse, och då var det ingen som kunde hålla sig från skratt - varken i publiken eller vi som stod på scen.

Planeringen börjar på våren

Planeringen av BUU-turnén börjar långt innan BUU-klubbens turnébil rullar iväg.

Det gäller att boka lämpliga platser, variera en del av orterna varje år, planera in turnén i en fullspäckad höst, göra upp tidtabeller, kontakta nyckelpersoner och informera publiken.

BUU-klubbsledarna förbereder sig för BUU-show på en scen
Bildtext Innan BUU-showen kan köra igång krävs en hel del bygg och förberedelser.
Bild: Ann-Catrin Rosenberg / Yle

Bakom kulisserna finns ett team som sköter sin del av turnén; turnékoordinator, ljudtekniker, rekvisitör, snickare, kostymerare och många andra.

Själva showen blir till under några hektiska veckor då programledarna låter idéerna flyga.

I år kan publiken säkert känna igen någon av figurerna från BUU-klubbens julkalender i fjol, där BUU-klubbsledarna var på äventyr i det stora biblioteket i Korvatunturi.

Staffan och Malin, ni har skrivit årets show. Vad har vi att vänta oss i år?

En ljuvligt julig show som är fartfylld och där publiken verkligen är en del av showen! Vi behöver er!

I år har barnen i publiken en viktig uppgift, för om allt inte går vägen finns det en risk att det inte blir nån jul alls i år.

Fart, skratt och glädje, det har vi att vänta oss!

Buu-blubben håller show
Bildtext Det här har många barn väntat på.
Bild: Märta Nummenmaa / Yle
Orter där BUU-klubben uppträder 2018
DatumPlatsTidAdress
22.11Närpeskl 10Mosebacke skola, Skolgränd 9 D
Korsnäskl 14Kottebo daghem, Lillmaarsvägen 22
Malaxkl 17.30Bygdegården, Köpingsvägen 18
23.11Vöråkl 10Karvsor skola, Vöråvägen 1417, Kaitsor
Pedersörekl 13Kyrkoby skola, Skolhusvägen 29
Karlebykl 16 och 17Huvudbiblioteket, Storgatan 3
24.11BUU-dagen i Vasakl 10-14Vasa övningsskola, Kyrkoesplanaden 11-13
28.11Kimitokl 10.30Villa Lande, Engelsbyvägen 8
Pargaskl 15Malms skola, Parsbyvägen 12
29.11Åbokl 9 och 10Åbo svenska teater, Auragatan 10. Förhandsanmälningar till Maria Olin 045-650 4608, maria.olin@abosvenskateater.fi
Ekenäskl 16 och 18Sigurd Snåresalen, Raseborgsvägen 8-10
30.11Lovisakl 11Generalshagens skola, Drottninggatan 21
Borgåkl 15 och 17Kulturhuset Grand, Biskopsgatan 28
1.12BUU-dagen i Helsingforskl 10-16Arcada, Jan-Magnus Janssons plats 1

Diskussion om artikeln