Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karisföräldrar oroade över för många flyttar: Placera förskolan direkt i Katarinaskolan

Från 2018
Pingisracketar, hopprep och bollar i nya redskapsskjulet i Katarinaskolan i Karis.
Bildtext Flera föräldrar vill ha förskolan i samma byggnad som skolan.
Bild: Marica Hildén / Yle

Föräldrar i Karis försöker påverka politiker och tjänstemän att tänka om när det gäller förskolereformen i Raseborg. De tycker att det vettigaste är att planera in förskolan i Katarinaskolan i samband med att skolan byggs om.

De nuvarande planerna går ut på att förskolebarnen i Karis från och med hösten 2019 går i förskola i lokaler i daghemmet Labyrinten. Labyrinten ligger i närheten av Katarinaskolan men i en annan byggnad.

Raseborg planerar färre förskolor med bättre kvalitet i undervisningen. Förskolorna skulle finnas i närheten av skolorna och inte som i dag i de enskilda daghemmen.

Barnen skulle flytta från daghemmet till förskolan. Efter ett år skulle de flytta från förskolan till skolan.

En man och en kvinna står bredvid varandra.
Bildtext Sami Horttana och Sara Wilson.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Flera föräldrar är oroade över vad de här två flyttarna inom ett års tid skulle innebära för barnen. Två av dem är Karisföräldrarna Sara Wilson och Sami Horttana.

De har båda barn som är fem år och som berörs av förskolereformen. De tycker att det är positivt att förskolan utvecklas och de är glada att få vara med i diskussionerna.

Wilson har dessutom två yngre barn och Horttana ett. De kommer också så småningom att gå i förskola i Raseborg.

Gör övergången smidig

De ifrågasätter systemet med att barnen ska flytta två gånger inom två år. Horttana är orolig.

- Först dagis till förskola och sedan ännu förskola till skola. Vi upplever att det inte riktigt blir någon ordning på det hela. Att man inför en extra flytt tycker vi att är problematiskt.

Horttana och Wilson förstår inte brådskan med att genomföra förändringarna i förskoleverksamheten. De skulle hellre vilja att förskolan tas med i planerna på att renovera och bygga om Katarinaskolan, förklara Sara Wilson.

- Vi tycker att det vettiga skulle vara att planera in förskolan där från början och göra övergången dit jättesmidig i det skedet.

Bra att föräldrarna hörs

Wilson uppskattar att tjänstemännen är fokuserade på att göra övergången till skolan smidig. Men hon ser ändå att fördelarna i det här skedet inte kan uppväga nackdelarna.

- Det som jag tänker just nu är att ett år är en väldigt kort tid att bara för ett år flytta någon till en förskola som ett mellansteg. Jag ser inga fördelar med det.

barn spelar fotboll
Bildtext Katarinaskolan fick i augusti en ny bollrink.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Wilson och Horttana är glada över att föräldrarna har tagits med i diskussionerna.

I torsdags (15.11) ordnade bildningssektorn en diskussion för föräldrar i Karis. I morgon tisdag (20.11) ordnas en liknande diskussion i Ekenäs.

Chans att påverka

Förslaget till att förnya förskolorna bereds som bäst av tjänstemännen i bildningssektorn. Den 11 december ska bildningsnämnden behandla förskolefrågan.

Wilson upplever att tjänstemännen lyssnar på föräldrarna, men hon anser att det finns mycket kvar att diskutera.

- Vi har som plan att diskutera väldigt aktivt sinsemellan med föräldrar. Vi har också en plan att kontakta bildningsnämnden och framföra våra synpunkter till dem.

- Det är väl så här som kommunal demokrati ska gå till. Man har alla chanser att på påverka ett ärende som ännu inte är klubbat.

Artikeln bygger på en intervju som Bubi Asplund har gjort.

Karisföräldrar om förskolereformen i Raseborg

7:45

Diskussion om artikeln