Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Nu kommer en tech-lash" – Utopiska visioner från Silicon Valley mister sin trovärdighet när Facebook blir verktyg i folkmord

Från 2018
Uppdaterad 20.11.2018 09:36.
En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger.
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

Teknologibolagen från Silicon Valley skulle skapa en bättre värld. Idag är det få som ser lika ljust på bolagens utopiska visioner. Facebook har nyligen medgett att det bidrog till folkmordet på rohingyamuslimer i Myanmar.

Karin Pettersson och Martin Gelin har skrivit boken Internet är trasigt. I den går de hårt åt bolagen som kom med storslagna visioner om hur världen skulle bli bättre när allt fler människor blir uppkopplade och delar information.

Karin Pettersson har varit politisk chefredaktör på Aftonbladet och jobbar idag som Head of public policy på Schibsted-koncernen med ansvar för samhälls- och demokratifrågor.

Jag var optimistisk och positiv, men det förändrades under årens lopp

― Karin Pettersson

Martin Gelin är Dagens Nyheters korrespondent i New York.

– Jag var optimistisk och positiv när det gällde internet och sociala mediers demokratiserande potential, men det förändrades under årens lopp, säger Pettersson i en intervju till Svenska Yle.

Bokens perspektiv är globalt och det kommer fram med stor tydlighet hur illa visionerna stämde med det som hände i omvärlden.

– Vi skriver om bland annat Indien, Filippinerna och Myanmar. Där kan man se hur den nya informationsstrukturen direkt spelar i händerna på auktoritära politiker och på krafter som motsätter sig den liberala demokratin, säger Pettersson.

Man måste förstå den nya teknikens roll i det som händer

Under de senaste åren har Facebook blivit måltavlan för kritiker av de stora teknologibolagen i Silicon Valley.

Facebook har blivit fast för läcka uppgifter om sina användare och för att smutskasta sina kritiker

- Det är väldigt komplexa frågor men vi menar att man måste förstå den nya teknikens roll i det som händer, säger Pettersson.

En våg av auktoritära ledare har lärt sig hur man sprider information som undergräver, snarare än bidrar till, vår förståelse av världen.

― Journalistikprofessor Jay Rosen, Internet är trasigt

Facebook var den plattform där hat spreds vilket ledde till att 700 000 muslimska rohingyer flydde från delstaten Rakhine till Bangladesh.

FN har slagit fast att det är frågan om folkmord. FN:s människorättsexperter har konstaterat att en viktig katalysator till våldet är Facebook.

- Människorättsorganisationer i landet varnade för vad som hände på Facebook med hetskampanjer och uppmaningar till våld i åratal. Det var egentligen först efter att FN sade att Facebook bidragit till våldet som bolaget reagerade och börja plocka bort konton, säger Pettersson.

Facebook har nyligen medgivit att det inte gjorde tillräckligt för att motverka våldet mot muslimska rohingyer i Myanmar

Ansvarsutkrävande från investerarsidan är omöjligt i Facebooks fall

För Facebook innebär kraven på att övervaka sina plattformar ökade kostnader, eftersom bolaget tvingas anställa människor för att gå igenom innehållet.

Hittills har Facebook ridit ur stormarna genom att be om ursäkt och lova bot och bättring.

Det är en speciell situation med Facebook eftersom grundaren och storägaren Mark Zuckerberg har total kontroll över företaget som gör det svårt att kräva förändringar.

- Ansvarsutkrävande från investerarsidan är omöjligt i Facebooks fall, säger Pettersson.

Medan Gelin och Pettersson jobbade med boken började de märka att klimatet höll på att förändras.

Att teknologibolagen och Silicon Valley inte sågs som garanter för en ny och bättre värld. Snarare tvärtom så gav de utrymme åt extremrörelser och hat.

"Vi brukade förknippas med den arabiska våren. Nu förknippas vi med nynazister."

― Anställd vid teknikbolag i Internet är trasigt

"Nu kommer en tech-lash"

Nu kommer en motreaktion på många fronter mot de stora teknologibolagen. Från lagstiftare, myndigheter och enskilda individer som avslutar sina konton.

- Nu kommer en tech-lash, en reaktion mot teknikbolagen. Det handlar om hur produkterna påverkar vårt mående. Det handlar om hur de påverkar demokratin som vi skriver om, men också om hur teknikbolagen får monopolsituation.

På sikt kan det leda till ökad reglering av teknikbolagen.

- Det är svårt att veta var det kommer att landa. Men åtminstone finns det en levande diskussion och en kritik som inte fanns för fem år sedan, säger Pettersson.

Vad den enskilda konsumenten gör påverkar inte nämnvärt de stora teknikbolagen, även om det kan påverka det egna välbefinnandet.

- Om man tittar på strukturella frågorna som hur teknikbolagen påverkar demokratin så har den enskilda användaren en liten roll. Där behöver man regler och ramverk som gäller alla.

- Det som vore väldigt bra är om användargrupper eller konsumentrörelser gick ihop och satte press på bolagen utifrån ett användarperspektiv, säger Pettersson.

Dokumentären The Cleaners handlar om innehållsmoderatorer som städar upp innehåll på sociala medier.

The Cleaners - Spela upp på Arenan

Artikeln är uppdaterad med länk till dokumentären The Cleaners.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln