Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Vi använder allt mindre kontanter - nu får allt yngre betalkort och samtidigt ändras barns uppfattning om pengar

Från 2018
Uppdaterad 20.11.2018 16:53.
Bankkort
Bild: All Over Press

Användningen av kontanter minskar hela tiden, och i och med det sjunker också åldern hos barn när de får sitt första betalkort.

Trenden visar tydligt att kontanternas roll i människors vardag håller på att minska.

– Trenden har varit att det går stadigt neråt. De senaste 15 åren har mängden kontanter som tas ut från bankomater sjunkit med omkring 25 procent, säger Päivi Heikkinen som är avdelningschef för kontantavdelningen vid Finlands bank.

mängden kontanter lyfta per år i Finland, diagram
Bildtext Statistik från Finlands bank

Förra året tog finländarna ut drygt 13 miljarder euro i kontanter medan motsvarande summa tio år tidigare var nästan 19 miljarder.

Alla borde få ut kontanter från sitt konto vid behov

Heikkinen medger att bankomaterna på sina håll delvis försvinner ur gatubilden, men menar ändå att kontanter är en viktig betalningsmetod.

– När det gäller tjänster som är viktiga för människors vardagsliv är det viktigt att alla betalningsmedel, inklusive kontanter, godkänns.

– Vi har diskuterat med bankerna att det är viktigt att människor kommer åt sina pengar. Om det inte är möjligt att ta ut pengar på bankkontoren ska det finnas bankomater, menar hon.

Påverkar också de yngre åldersgrupperna

Oscar Taimitarha är regiondirektör för Helsingfors och Vanda vid Aktia. Han förklarar att när kontantanvändningen minskar påverkas också barn och unga.

– Om inte föräldrarna har kontanter att ge till sina barn i form av exempelvis veckopeng, blir det aktuellt att ta till nya metoder för betalning.

Om man har en hög med slantar är det betydligt lättare att hålla koll på hur mycket man spenderar på olika saker än om man har ett betalkort.

― Oscar Taimitarha

Alternativa metoder är exempelvis mobilbetalning eller betalkort.

Åldersgränsen för betalkort sjunker

I Sverige har vissa banker redan tagit bort åldersgränsen för betalkort och i Finland har också åldersgränsen sjunkit de senaste åren.

– För några år sedan var vår åldersgräns för betalkort över tio år, men nu har den sänkts till sju år, förklarar Taimitarha om läget hos Aktia.

Oscar Taimitarha på Aktia.
Bildtext Oscar Taimitarha tror att användningen av kontanter kommer att fortsätta sjunka.

Det är ändå vanligt att betalkorten tas i bruk då man börjar högstadiet.

– Några exakta siffror har jag inte, men det syns tydligt att ungdomar i stor grad får sitt första betalkort då de börjar högstadiet.

Barnens uppfattning om pengar förändras

Att allt yngre barn tar i bruk betalkort medför utmaningar. Enligt Taimitarha kan barn och ungas uppfattning om pengar förändras.

– Om man har en hög med slantar är det betydligt lättare att hålla koll på hur mycket man spenderar på olika saker än om man har ett betalkort.

– Då gäller det för föräldrarna att fundera ut hur man kan lära sina barn om hur man använder pengar.

Artikeln uppdaterad kl.16 med Päivi Heikkinens kommentarer.

Diskussion om artikeln