Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Airbnb tar bort lägenheter på Västbanken: "Fördömd kapitulation"

Från 2018
Skolbarn leker med en fotboll på Västbanken.
Bildtext Skolbarn leker utanför skolan i byn Jeb Deeb. Israeliska myndigheter vill demolera skolan och hänvisar till att palestinierna inte har rättigheter på just det området. Israelisk domstol har stoppat planerna för stunden.
Bild: EPA-EFE

Övernattningstjänsten Airbnb tar bort alla bostäder på den ockuperade Västbanken som går att hyra på tjänsten. Israel kokar medan palestinier jublar över beskedet.

Beslutet gäller över 200 bostäder i det ockuperade området. Det amerikanska företaget säger att de inte vill bidra till vad de anser är kärnan till konflikten mellan Israel och Palestina.

- Vi hoppas att det en dag, hellre förr än senare, skapas ett ramverk där hela världen enas om en lösning på den här historiska konflikten, skriver Airbnb på sin hemsida.

Israel har ockuperat Västbanken sedan sexdagarskriget 1967, men man har inte följt den resolution om reträtt som FN:s säkerhetsråd undertecknade efteråt.

Västbanken, har sedan första världskriget, och i beslutet om en judisk och en arabisk stat i Palestina från 1947, setts som en del av den föreslagna arabiska staten.

Istället för att dra sig ifrån Västbanken har Israel byggt bosättningar och i praktiken trängt undan de araber som bor i området. I dag bor en dryg halvmiljon israeler i regionen och cirka 2,6 miljoner palestinier.

Dessutom finns cirka 100 inofficiella små samhällen (outposts som inte har Knessets godkännande.)

I augusti presenterade Israel planer på 1000 nya hem för bosättare på Västbanken.

Det är den mest fördömda av fördömda kapitulationer

Omvärlden har i regel kritiserat bosättningarna som enligt många strider mot internationell lag, men Israel förkastar den tolkningen.

Västbanken ses som en religiöst viktig plats men mycket mer viktigt är områdets funktion som buffert mellan Jerusalem och Jordanien.

Det är alltså ingen överraskning att Israel ogillar Airbnbs beslut.

- Det är den mest fördömda av fördömda kapitulationer inför bojkottförsöken, basunerar turismminister Yariv Levin i israeliska Channel 13.

Levin säger att Israel kommer att stöda de Airbnb-företagare som stämmer företaget i amerikanska domstolar. Myndigheterna har också varslat om en egen stämning.

Bosättarrådet Yesha anklagar Airbnb för att blanda affärer och "smutsig" politik.

- Beslutet är resultatet av antingen antisemitism eller kapitulation inför terrorism, eller båda, säger organisationen i ett uttalande.

"Viktigt erkännande"

Människorättsorganisationen Human Rights Watch prisar Airbnbs beslut, som kom samma dag som organisationen publicerade sin rapport om lägenhetsuthyrningar i Västbankens bosättningar.

- Airbnbs beslut är ett viktigt erkännande att utbudet av olagliga, israeliska bosättningar inte passar med dess ansvar för mänskliga rättigheter. Vi uppmanar andra företag att följa gott exempel, säger HRW:s Arvind Ganesan på Twitter.

Airbnb har tidigare kritiserats för sin verksamhet i regionen men hänvisar till att USA tillåter affärsverksamhet på Västbanken. Kappvändningen är en produkt av den internationella diskussionen, säger företaget.

Omöjlig uppgift?

Konflikten mellan Israel, Palestina och det arabiska samfundet har hunnit fylla mer än 70 år. Ytterst centralt återfinns frågan om bosättningarna och vad som händer med dem om en tvåstatslösning, eller till och med funktionell enstatslösning, skulle bli verklighet.

Vad denna gordiska knuts Alexanderhugg kommer vara är höljt i ett ogenomträngligt dunkel. De av israels allierade USA ledda fredsförhandlingarna mellan palestinska och israeliska myndigheter har legat på is sedan 2014.

Karta över Israel
Bildtext Karta över Israel och den föreslagna arabstatens områden Gaza och Västbanken.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln