Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland avslutade gruppspelet med kollaps och gör Finland sällskap i Nations League – besviken Löw: ”Måste lära oss att vinna”

Från 2018
Joachim Löw.
Bildtext Joachim Löws Tyskland har inte direkt imponerat på sistone.
Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press

Med fem minuter kvar av hemmamatchen mot Nederländerna såg Tyskland ut att äntligen öppna segerkontot i Nations League. Men gästerna pangade in två bollar, forcerade fram ett kryss – och tog sig till A-ligans slutturnering.

Fotbollsåret 2018 är ett som Tyskland gärna glömmer snabbt.

Efter pannkakan som stavades fotbolls-VM i Ryssland blev också Nations League-gruppspelet en ökenvandring för ”die mannschaft”. Före den avslutande gruppspelsomgången hade Tyskland endast samlat in en poäng mot Nederländerna och Frankrike.

På måndagskvällen såg kräftgången ut att äntligen vara över. Timo Werner pangade in 1–0 redan i den nionde minuten och elva minuter senare utökade VM-nobbade Leroy Sané Tysklands ledning till 2–0.

Ledningen såg ut att hålla hela vägen ut. Ännu i den 85:e minuten stod siffrorna på resultattavlan i Gelsenkirchen – men samtidigt vaknade nederländarnas hopp om gruppsegern i liv.

Nederländerna låg på sex poäng före matchen – en poäng efter tabellettan Frankrike. Tack vare bättre målskillnad skulle en poäng räcka till för en gruppseger.

Ikapp och förbi

Med fem minuter på klockan reducerade Quincy Promes till 1–2. I den första tilläggsminuten kvitterade Virgil van Dijk matchen. Slutresultatet: 2–2 – och Nederländerna vann gruppen.

Sedan tidigare var Portugal, Schweiz och England klara för slutspelet i den högsta Nations League-divisionen.

För Tysklands del var det klart redan före matchen att laget skulle sluta sist och därmed degraderas till B-ligan – dit Finland stiger.

– Jag är naturligtvis besviken, säger Tysklands landslagstränare Joachim Löw efter matchen.

– Men allt i allo har jag sett mer positivt än negativt under säsongen. Vi bestraffades för våra misstag i dag och det grämer förstås. Men vi spelade bra stora delar av matchen. Vi måste bara lära oss att vinna en match som vi leder med två mål, fortsätter han.

Norge till C-ligans slutspel

Före Finland stiger till B-ligan har ”berguvarna” ännu ett slutspel i C-ligan att avklara. Där får Finland sällskap av Norge – som i och med en 2-0-seger över Cypern säkrade gruppsegern på måndagskvällen.

Norge kommer där att vara bättre rankat än Finland med sina 9 poäng och +4 i målskillnad.

Gruppspelsfasen i Nations League avrundas på tisdagskvällen.

Resultat, Nations League:

A-ligan

Tyskland – Nederländerna 2–2 (2–0)

B-ligan

Danmark – Irland 0–0
Tjeckien – Slovakien 1–0 (1–0)

C-ligan

Bulgarien – Slovenien 1–1 (0–0)
Cypern – Norge (0–2)

D-ligan

Andorra – Lettland 0–0
Georgien – Kazakstan 2–1 (0–0)
Lichtenstein – Armenien 2–2 (1–1)
Makedonien – Gibraltar 4–0 (1–0)

Källa: STT

Diskussion om artikeln