Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Då hästar får panik hjälper inget elstängsel" - hästarna som dog på riksväg 3 i Laihela misstänks ha hoppat över stängslet

Från 2018
Uppdaterad 20.11.2018 12:58.
hästar
Bildtext Arkivbild på ett par hästar.
Bild: yle/Maud Stolpe

Enligt polisen kan det förbli oklart varför fyra hästar plötsligt befann sig på riksväg 3 i Laihela på söndag kväll. Alla fyra hästar dog och tre personer skadades när en bil inte hann väja för djuren.

Olyckan inträffade i Jokipää i Laihela på söndag kväll. Hästarna har av någon orsak flytt från sin inhägnad. Men exakt varför, det kanske man aldrig kommer att få svar på.

Elstängslet hade inga hål och porten var stängd.

Kriminalkommissarie John Forslund på Polisinrättningen i Österbotten misstänker att hästarna har hoppat över stängslet.

- Det kan visa sig omöjligt att reda ut varför och hur hästarna har tagit sig ut, säger Forslund.

"Om de drabbas av panik tar de sig igenom vad som helst"

Kari Lehtonen har ett travstall i Kurikka. Han säger att ett stängsel inte är någon garanti när det handlar om uppskrämda hästar.

- Om de drabbas av panik tar de sig igenom vad som helst. Det kan till exempel röra sig om en älg som skrämmer dem och då hjälper inget elstängsel, säger Lehtonen.

Lehtonen säger att hästen är ett djur som tar till flykt och ett vilt djur som rör sig nära stängslet kan orsaka att hästen rusar iväg.

Om och när hästarna sedan kommer ut på vägen är det svårt att förutse hur de kommer att bete sig.

- En älg försöker vanligtvis ta sig bort från vägen. En hästflock vet däremot inte riktigt vad den ska ta sig till. De förstår inte till exempel att ta sig över en å, eftersom det är sällan man rider eller driver hästar över vattendrag, säger Lehtonen.

En av de tre personerna i bilen som krockade med hästarna fick allvarligare skador. Enligt John Forslund torde dock ingen befinna sig i livsfara.

Originaltexten av Tuomo Rintamaa - Yle Pohjanmaa

På andra språk

Diskussion om artikeln