Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lokalt live: Se 50 barn tända sina pannlampor i Fiskars - nu ska trafiken i byn bli tryggare

Från 2018
Uppdaterad 21.11.2018 12:16.
Lokalt live: Se 50 barn tända sina pannlampor i Fiskars - nu ska trafiken i byn bli tryggare - Spela upp på Arenan

När dagarna blir mörkare ökar behovet av reflexer och pannlampor. Fiskars byförening vill garantera en trygg skolväg för barnen och delar därför ut gratis pannlampor till alla elever i Fiskarin koulu.

Hanna Räisänen som är medlem i byföreningen säger att byborna flera gånger har påtalat att barnen inte syns när de går till skolan. Flera av vägarna i byn saknar gatubelysning.

- Vi funderade på vad vi kan göra för att förbättra säkerheten, och så föddes idén till lamporna, säger Räisänen.

Nu får alla skol och förskolebarn i Fiskars en egen pannlampa, de minsta barnen får dessutom en reflex.

Förutom pannlampor hoppas man också på att få styr på hastigheterna.

Byföreningen anhöll därför om tillstånd av staden att montera tre hastighetstavlor nära övergångsställen och på platser där barn rör sig. Föreningen skulle skaffa och montera tavlorna på egen bekostnad.

Tredjeklassaren Felix Franck, byföreningsmedlemmen Hanna Räisänen och Fiskarin koulus rektor Katri Pailos.
Bildtext Tredjeklassaren Felix Franck, byföreningsmedlemmen Hanna Räisänen och Fiskarin koulus rektor Katri Pailos.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Nämnden tackar föreningen

Tekniska nämnden menade ändå att de föreslagna platserna inte var ändamålsenliga med tanke på trafiksäkerheten. Att ha flera tavlor på ett så litet område är inte heller effektivt enligt nämnden.

Föreningen fick lov till en hastighetstavla med bland annat villkoren att den inte får placeras vid en korsning eller gatuavsnitt med dålig sikt.

Werner Orre, tekniska nämndens ordförande, säger att de är oerhört tacksamma för initiativet. Nämnden kommer därför att rikta ett skriftligt tack till föreningen.

Man beslöt också att tavlan ska vara batteridriven för att den ska kunna placeras på båda sidorna av vägen. I annat fall hade staden kunnat bidra med elen.

- Det har visat sig att den effektiva tiden för en tavla av det här slaget är upp till fyra veckor, sedan bryr sig folk inte om den längre. Därför är det bra att den är flyttbar, menar Orre.

Diskussion om artikeln