Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle granskar: "Sockerdejtning" blir allt vanligare i Finland – ofta öppen prostitution där en del av flickorna är minderåriga

Från 2018
Uppdaterad 21.11.2018 07:30.
Två glas fyllda med mousserande vin står på ett bord.

Sockerdejtning har fått ett allt starkare fotfäste i Finland. Det beskrivs som ett förhållande där den ena parten ger den andra pengar eller gåvor. Nu utreder polisen ett fall där en 17-årig flicka misstänks ha blivit våldtagen. Fallet har kopplingar till sugardejting.

I de flesta fall är det en äldre man som betalar en yngre kvinna för hennes sällskap och tjänster, även sexuella sådana. Enligt en granskning som Yles A-studio och MOT har gjort är det ofta fråga om öppen prostitution (artikeln är på finska).

Yle-journalisterna har granskat fenomenet genom att utge sig vara en 23-årig "sockerflicka", sugarbaby. Journalisterna skapade falska profiler på två sockerdejtforum på webben och lade ut en annons på Jodel som är en populär app bland unga.

Bland "sockerpapporna" fanns bland annat en yrkeskriminell person med ett långt straffregister och en affärsman som tilldelats en hederstitel av presidenten.

"Sockerflickorna" som intervjuats för reportaget berättar att sexuellt umgänge spelar en central roll vid mötena. De säger att de i bästa fall kan förtjäna upp till 1 200 euro i månaden på träffarna.

Minderårigas profiler på sajterna

Webbforumen som är avsedda för sockerdejtning är förbjudna för personer under 18 år, men man stöter också på minderårigas profiler där. Två flickor som intervjuades för Yles reportage berättade att de hade inlett "sockerförhållanden" redan som 17-åringar. Sexköp av minderårig är ett brott som kan leda till böter eller högst två års fängelsestraff.

Kengät, joissa kultaisia paljettikoristeita.
Bild: Riikka Kurki / Yle

I samband med Yles projekt bekräftar Inre Finlands polisinrättning att de nu utreder en våldtäkt på en 17-årig flicka där sockerdejtning ingår. Polisen vill inte ge ut några detaljer om fallet för att skydda offret.

Blir allt populärare

Sockerdejtningen växer kraftigt i Finland just nu. Den danska administratören för webbplatsen Sugardaters säger att det skett en rekordartat ökning bland de finländska användarna i år. Det finns redan närmare 18 000 användare - våren 2017 hade sajten endast 2 500 finländska användare.

Richmeetbeautiful-sajten uppger för sin del till Yle att man strävar efter att nå gränsen på 10 000 finländska användare i år. De som administrerar sockerdejtningssajter tror att marknaden i Finland kommer att fortsätta växa stadigt. Sajterna är avgiftsbelagda för "sockerpappor" men gratis för "sockerflickor".

Artikeln är en översättning av artikeln Yle selvitti: Suomessa yleistyvä “sokerideittailu” ei ole vain edustamista vaan avointa seksikauppaa – mukana myös alaikäisiä. Översättningen är gjord av Ann-Lis Fredriksson och Annica Lindström.
Mera om ämnet på MOT:s sida och i kvällens A-studio kl 21.00

På andra språk

Diskussion om artikeln