Zimbabwe kommer inte på fötter efter diktatorn Mugabes fall
Det har på onsdagen gått ett år sedan Zimbabwes långvariga ledare Robert Mugabe tvingades avgå efter att ha dominerat landets politik i nästan 40 år. Den nya ledningen har inte lyckats vända utvecklingen mot det bättre.
Mugabe var en på många sätt omstridd person.
Han hade lett det forna Rhodesia till självständighet från Storbritannien, men under sitt ledarskap raserade han Zimbabwes ekonomi.
Han förföljde oppositionella och vita, accepterade korruption, och gjorde sig själv till diktator.
Mugabe störtades i en arméstödd statskupp den 21 november 2017. Han och hans illa omtyckta hustru Grace Mugabe sattes i husarrest.
Den nya ledningen vågade eller ville inte fängsla eller landsförvisa den tidigare ledaren, utan Robert och Grace Mugabe fick pension, villa, bilar och tjänstefolk till sitt förfogande.
Den tidigare vicepresidenten och Zanu-PF-partikamraten Emmerson Mnangagwa valdes till ny president i ett val som präglades av oegentligheter och våldsamheter.
Optimismen efter Mugabes fall byttes i pessimism efter valet
Trots stora förväntningar är Zimbabwe fortfarande ingen demokrati, och ekonomin ser sämre ut än på länge.
- Under de senaste två veckorna har inflationen varit 20 procent. Det är högst sedan den totala kraschen 2008. Folket står i brödköer, säger den tysk-namibianska Afrikaforskaren Henning Melber till Svenska Yle.
Enligt honom finns det mer spelrum nu för yttrandefriheten än under Mugabes tid. Men det är ändå få som vågar utmana makthavarna.
- Om det räknas som demokrati att man håller val och låter folket rösta för en demokrati kan Zimbabwe kanske räknas som en pseudodemokrati med minsta möjliga marginal, säger Melber.
Enligt honom kommer arvet efter Mugabe att synas länge ännu.
- Det är talande att Mugabes födelsedag gjordes till en helgdag efter att han störtades från makten.
Fakta: Zimbabwe
Källor: Yle arkiv, BBC, Washington Post, Quartz Africa, Associated Press, Guardian, Wikipedia, Newsday (Zimbabwe), Dr. Henning Melber.