Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 18 000 skrev på appell för ny translag i Finland - "Borde räcka med ett kryss i en ruta för att byta kön"

Från 2018
seta
Bildtext Amnesty har samlat nästan 18 500 namn på appellen för en ny translag i Finland.
Bild: Amnesty

Seta och Amnesty vill att partierna infriar sina löften angående den nya translagen. Nu är det dags för partierna att hålla frågan synlig under valkampanjer och skriva in den i nästa regeringsprogram.

Translagen i Finland släpar efter lagstiftningen i andra europeiska länder och nu vill människorättsorganisationer få en ändring på den saken.

Flera partier i Finland har redan gett löften om förändring genom att bland annat ta in frågan i sina partiprogram. Nu vädjar Seta och Amnesty till partierna att ta frågan på allvar i valkampanjerna inför vårens riksdagsval, och att också lova att man tar in frågan i regeringsprogrammet.

Appellen med nästan 18 500 namn delades i dag ut till de riksdagspartier som ville delta i evenemanget i Lilla parlamentet: Centern, Samlingspartiet, SDP, De gröna, VF och SFP.

Inga andra personuppgifter kräver läkarutlåtande

Det handlar om att skilja på den medicinska och den juridiska processen för att byta kön. I dag kräver juridisk könsbyte en medicinsk utredning av en läkare om att personen lever som och hör till det så att säga motsatta könet.

Enligt trans- och människorättsaktivister borde det räcka med ett kryss i en ruta: också med andra personuppgifter är det det du själv väljer och uppger, som avgör vad som registreras.

Porträtt på Sakris Kupila.
Bildtext Sakris Kupila.
Bild: Lehtikuva

- En läkare kan inte diagnosticera könsidentitet. Det har redan världens läkarassociation sagt år 2015, att vara trans är inte en sjukdom, säger transaktivisten Sakari Kupila som jobbar både inom Seta och Amnesty.

- Man kan inte diagnosticera sig, det är inte läkarens uppgift att berätta för en annan vad den är för kön. Läkarens uppgift är att ta hand om personen, stödja dem i att växa och leva lyckliga.

Förutom en medicinsk utredning kräver translagen i Finland i dag dessutom att den som byter kön inte kan föröka sig, det vill säga i praktiken att hen tvångssteriliseras. Det här kritiseras starkt av människorättsorganisationer.

18 år är för lång tid att vänta

I Finland kräver lagen dessutom att den som juridiskt byter kön är myndig.

- Till exempel i Norge kan en 16-åring ändra kön genom egen anmälan, och 6-16-åringar med sina föräldrars lov. Ett sådant system skulle fungera bra, säger Armin Kellomäki som är transman och 18 år gammal.

Det är bara ett kryss i rutan för statens del, och ändå alldeles oskäligt svårt i dagens läge

Armin Kellomäki och Jani Toivola (Grön) tar en selfie.
Bildtext 17-åriga Armin Kellomäki deltog i translagsevenemanget som riksdagsledamot Jani Toivola (Gröna) arrangerade.
Bild: Lehtikuva

Kellomäki poängterar att det blir en lång och onödig kamp för unga som vill byta kön, ens juridiskt. Transunga borde precis som andra unga i stället få tänka på skolan, sociala relationer och sin framtid.

- Vi borde ge barn och unga möjlighet att tänka på det de borde i stället för att de behöver slåss med en ganska enkel sak, det är bara ett kryss i rutan för statens del, och ändå alldeles oskäligt svårt i dagens läge.

Läkarna skulle också i fortsättningen göra det de gör nu

Transaktivisterna lyfter fram att det inte är bort från någon annan att andra själva skulle få bestämma sitt kön. Men det skulle underlätta vardagen för väldigt många om könsbestämning var ett personligt val, och inte statens sak.

- Många tänker att om man separerar den juridiska och medicinska processen från varandra skulle det påverka också den medicinska processen, men det skulle det inte, säger Sakris Kupila.

- Läkarna skulle också i fortsättningen göra det de gör nu.

Diskussion om artikeln