Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

IL: Affärsmannen bakom Airiston Helmi tar polisens agerande i razzian till rätten

Från 2018
Bild på fastigheten Airiston helmi
Bild: Lehtikuva

Den ryska affärsmannen Pavel Melnikov har väckt talan mot att polisen använde sig av tvång i Airiston Helmi-utredningen.

Melnikov grundade Airiston Helmi och fortsätter att försvara sig själv i utredningen. Centralkriminalpolisen har inte fått tag på honom, skriver Iltalehti.

Förra veckan behandlade Egentliga Finlands tingsrätt Melnikovs överklagan om att man konfiskerade pengar under utredningen.

Vi anser att polisens husrannsakan strider mot tvångsmedelslagen

Kari Uoti

Centralkriminalpolisen konfiskerade enorma mängder material i samband med razzian i Åbolands skärgård i slutet av september.

Melnikov överklagade konfiskeringen av materialet och ärendet behandlades i Egentliga Finlands tingsrätt förra veckan.
Tingsrätten beslöt sig för att dra sig tillbaka för att överväga en lösning i ärendet, där Melinkov kräver att de 3,5 miljoner euro som konfiskerades betalas tillbaka.

Melnikov förnekar att pengarna skulle ha ett kriminellt ursprung.

– Vi har väckt talan. Vi anser att polisens husrannsakan strider mot tvångsmedelslagen, säger Melnikovs rättsbiträde Kari Uoti.

Uoti pekar bland annat på att det i lagen står om finkänslighetsprincipen - att tvångsmedel inte ska väcka obefogad uppmärksamhet. Enligt Uoti har Melnikov utsatts för måttlös och oönskad publicitet då myndigheterna utförde husrannsakan.

"Polisens agerande har varit alldeles otymplig"

Uoti säger att de åtgärdar som polisen tog sig till under razzian, bland annat att de stängde luftrummet, inte står i proportion till att CKP för allmänheten meddelade att de kommer att utföra en normal ekonomisk brottsutredning.

Enligt honom finns det ingen logik i det hela.

Uoti har i sin blogg publicerat en bild som han påstår att är tagen inne i en av de fastigheter som Melnikov äger.

Han skriver att den utrustning polisen använde sig av, tunga vapen och skyddsvästar, var överdriven med tanke på att det handlade om en ekonomisk brottsutredning.

Diskussion om artikeln