Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill inte straffa Saudiarabien trots mordet på Khashoggi - senatorer kräver mer

Från 2018
Uppdaterad 21.11.2018 06:06.
Trump uttalade sig om Saudiarabien innan han åkte med sin familj till sin fastighet Mar-a-Lago, Florida, för att fira Thanksgiving.
Bildtext Trump uttalade sig om Saudiarabien innan han åkte med sin familj till Mar-a-Lago, Florida, för att fira Thanksgiving.
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

USA kommer att fortsätta som Saudiarabiens pålitliga partner, trots protester. Det är möjligt att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman kände till mordet på journalisten Jamal Khashoggi, eller så inte, säger president Trump.

Jamal Khashoggi dödades i Istanbul i början av oktober.

- Det kan väl vara så att kronprinsen visste om den här tragiska händelsen. Kanske han visste, kanske inte, sade Trump. Enligt amerikanska medier är CIA:s åsikt att kronprinsen inte bara visste utan också ledde operationen.

"Oljepris, vapenhandel, läget i Mellanöstern"

I ett uttalande från Vita huset antyder Trump att han inte har som avsikt att dra tillbaka försvarskontrakt med Saudiarabien, eftersom Kina och Ryssland skulle tjäna på detta.

Oljepriset skulle också stiga på ett olyckligt sätt. Dessutom hotas amerikanernas säkerhet och hela läget i Mellanöstern.

"Trump tror hellre på diktatorer"

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet, men medgav senare att han mördades och styckades på konsulatet i Istanbul.

Enligt Trump undersöker amerikanska underrättelsebyråer fortfarande hur Khashoggi mördades.

Kritiker i Washington påpekar att Trump också tidigare har valt sida mot sina egna underrättelseorgan.

Han sade sig lita på Vladimir Putin som försäkrade att Ryssland inte var inblandat i valpåverkan 2016. Nu litar han på den saudiska kronprinsens försäkran.

"En dålig dag för de mänskliga rättigheterna"

Många ledande politiker från presidentens eget parti har uttryckt sin kritik mot presidenten.

- Det är ett tecken på svaghet att inte ställa sig upp mot Saudiarabien, sa den republikanska senatorn Rand Paul enligt nyhetsbyrån AP.

- USA ska inte avstå från den moraliska rösten på världsscenen, citeras senatorn Lindsey Graham. Det är inte i vårt nationella säkerhetsintresse att titta bort i de brutala mordet på Jamal Khashoggi, sa republikanen Graham.

- Det är en dålig dag för de mänskliga rättigheterna, sa kongressmannen Adam Kinzinger. Han ansåg visserligen att det var rätt att hålla fast vid handelsavtalen. Men idag missades möjligheten att tala med auktoritet, sa Kinzinger till CNN.

Artikeln är uppdaterad med mera information den 21.11.2018 kl 05.45.

USA:s president Donald Trump i Ovala rummet den 16 november.

Trump vill inte lyssna på "fruktansvärda" inspelningen av mordet på Khashoggi

Trump fortfarande tveksam vad gäller kronprinsens roll.

Diskussion om artikeln